Байер Агро Арена в Каспичан показа печеливши технологии в царевица и пшеница дори и при екстремни климатични условия. Фермерите, които присъстваха на полевия ден не се изплашиха от дъжда, а напротив - видяха още по-добре действието на продуктите на лидера за растителната защита Байер България. 

Домакин на агро арената в землището на Каспичан бе фирма Клас Агро. На опитно поле бяха представени трите основни култури - пшеница, царевица и слънчоглед, както и продуктите за растителна защита, с които е проведен опита.

Александър Димитров, регионален представител на Байер България разказа повече за технологията в царевица.

"Зад мен полето, което се вижда в момента е във фаза 3-4 лист, като това е всеобщо тук за района, защото се закъсня със сеитбата. Имаше изключително много дъждове през април и по този начин изтеглихме сеитбата по-късно. Но това не пречи по никакъв начин, защото и в момента виждаме, въпреки ранната фаза на културата, едно изключително чисто поле, което Мерлин Флекс успява да поддържа. 

На малко по-късен етап имаме третирания с Капрено и с Монсун Актив, като по този начин ние ще изчистим плевелите, които ще са излезли. В момента на полето имаме балур от коренища, който излиза и идеята е да работим с Монсун активно, защото това е нашият продукт, който препоръчваме за смесено заплевеляване плюс коренищен балур", обясни Димитров.

Именно това е технологията в царевица, която в годините се е доказала като най-успешна.

"Вече от много години на пазара Байер показа, че успява с една изключителна технология - почвено и вегетационно третиране да изчисти полетата от самото начало. По този начин успяваме да осигурим по-висок добив на царевицата всяка една година. Дали е сушава или по-влажна - това няма никакво значение, защото царевицата когато е чиста от самото си начало, тя успява да даде максимален резултат", каза още регионалният представител на Байер България за регион Варна.

Друг голям позитив на Мерлин Флекс е, че дори при най-малките количества дъжд, продуктът се реактивира и прави почвен филм, който унищожава плевелния състав на полето.

"Това, което е плюс за Мерлин Флекс е, че в ранни фази - когато царевицата стартира, нямаме стрес. Голяма част от продуктите на пазара успяват да причинят такъв стрес при културата, защото няма достатъчно антидот при тях. Друг плюс е, че продуктът е изключително фотостабилен - нямаме загуба на активно вещество при много силно слънцестоене и много дълъг период от време без дъжд. Мерлин Флекс се активира всеки път при наличие на вода", обясни Александър Димитров.

Третирането с Капрено пък се прилага вегетационно до 6-ти лист на културата. Тук продуктът се намесва почвено и вегетационно, за да доизчисти полето при евентуално последващо заплевеляване 

"Монсун Актив е вторият продукт, който имаме тук на полето, като той е изключително надграден продукт. Това е хербицид, който успява да се справи със смесеното заплевеляване както с широколистни, така и с житни, но той контролира изключително добре и балур от коренища", заключи той.

Акцент върху грижите в пшеница, както през есента, така и през пролетта, постави Марина Генова - регионален представител в Байер България.

"Матено Форте е продуктът, който е приложен почвено. Това е хербицид за смесено заплевеляване, който може да бъде приложен както почвено след сеитба, така и ранно вегетационно до трети лист на културата. Матено Форте контролира както широколистните плевели, поникващи през есента, ефeмери, но също така и технологична самосевка рапица - един доста труден за контрол плевел. Имаме контрол и на житното заплевеляване на икономически важни плевели като райграс, власатка, овсига, див овес и други.


Предимствата на продукта са това, че даваме чист старт на културата от самото начало, контрол на плевелите - освободен посев от конкуренцията на плевели, като имаме едно добро братене на пшеницата и ефективно усвояване на азота, както и много добро усвояване на водата и на хранителните вещества от почвата. Именно затова Матено Форте е предпочитан продукт, тъй като в условията на тази година ние наблюдавахме, че продуктът сработи изключително добре от начална фаза на развитие на културата до късно напролет полето беше чисто от плевели. 


На това поле тук също сме приложили два хербицида за смесено заплевеляване. Единият е най-новият продукт от Байер, а именно Инсело. Това е хербицид, който контролира както житното заплевеляване в това число райграс, див овес, лисича опашка, ветрушка, но също така и широколистното заплевеляване", обясни Марина Генова.

Предимствата на хербицидите от Байер са тяхната антидотна технология, както и че това ги прави изключително селективни към културното растение. 

Вторият продукт, който е приложен на полето, е Хусар Клас. Той набра доста сериозна популярност и е вече за втора година на българския пазар. Хусар Клас е хербицид за смесено заплевеляване, който контролира пълният спектър от широколистни плевели, както и житно заплевеляване с райграс, див овес, лисича опашка, ветрушка и други. Освен това продуктът може да бъде приложен както през есента така и рано напролет.

"Технологията е продължена с три фунгицида, като в първо третиране ние сме приложили Инпут. Това е фунгицид, съдържащ в себе си протиоконазол и спироксамин, като имаме едно много добрo действие, както срещу видовете ръжди, така и срещу фузарийно кореново и стъблено гниене", каза още специалистът.

След Инпут на полето са приложени два от най-нови фунгициди в портфолиото на компанията, а именно Каюнис и Аскра Xpro за второ третиране.

"Намираме се в края на вегетация на пшеницата и нещото, което предстои са жътвите. Респективно след това идва вече и избора за решение на обеззаразтели за пшеница и ечемик. Предложението от Байер е Баритон Супер - трикомпонентен продукт, който съдържа флудиоксонил, протиоконазол и тебукназол. Баритон Супер работи изключително ефикасно срещу болести, пренасяни през семената и имаме контрол на праховита главня, фузариум, снежна плесен и други.

Предвид на новия програмен период Баритон Супер е във втора професионална група, което дава свобода и много лесен избор на земеделците защо да предпочетат точно този продукт", обясни Марина Генова.

Другият добре познат продукт на пазара при обеззаразителите е Раксил, който е непрофесионална група на употреба.

"Раксил е еталон за обеззаразителите, защото той е тебуконазол съдържащ обеззаразител и контролира изключително добре праховита и твърда главня по пшеницата", каза Александър Димитров.

И тази година Байер България предлага атрактивни промоционални пакети на своите клиенти за максимална защита и добиви.

"Баритон Супер ще се предлага в пакетно предложение с рапица ДЕКАЛБ.

Следваща много атрактивна промоционална активност е при купуването на Баритон Супер от 100 л с Матено Форте 100 л - ще получите бонус 5% в промо количество Матено Форте и 5% промо количество Баритон Супер", заключи Марина Генова.

Байер България продължава и тази година единствената по рода си застраховка срещу непоникване в резултат на суша. Застраховката покрива щетите на фермерите, като им възстановява сумата, вложена за семена. 

За повече информация посетете www.cropscience.bayer.bg или се свържете с регионалните представители на компанията.