Твърдението, че България може да изнася агнешко месо за Арабския свят, с една дума е популизъм. В близко време ние не можем да бъдем такъв конкурентен вносител на държави като Австралия и Нова Зеландия. Безсмислено е да се правят такива илюзорни приказки, които стигат до фермерите и те започват да очакват и да се надяват. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
 
„Страната ни по никакъв начин не може да бъде конкурентен вносител на овче месо в арабските страни, редом с Австрия и Нова Зеландия. Тези приказки, които стигат до фермерите, са безсмислени. Там се внася агнешко, което се продава за 4-4.50 долара/кг. Това е абсурдна цена за българското агне. За да се класираме, трябва да произвеждаме  някакъв скъп продукт, а агнето само по себе си не е скъпо“, коментира Караколев.
 
По думите му вариант е производството на тлъстоопашато агне например, което се търси на този пазар. Той направи съпоставка.
 
„Австралия изнася месечно около 3 млн. агнета, Румъния - 10 млн. агнета, а ние 1 млн. агнета. Затова не сме интересни. Не можем да поддържаме такива големи количества. Дори ако има пазар ние не можем да изнасяме повече от 50-70 хил. агнета“, заключи съпредседателят на НОКА.