За предпазване от опасната инфекция Африканска чума по свинете (АЧС) Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забранява вноса на продукти от свинско месо за лична консумация, съобщи пресслужбата на ведомството.
 
 
Със заповед на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев се изпълнява засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи  от страни, в които е установена АЧС за наличие на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани, за да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми.
 
Икономически опасното заболяване АЧС е обхванало 92 свинеферми в района на Тулча в Румъния на около 160 км от границата с България. Инфекцията е проникнала толкова близо до нашата страна само преди десет дни.Това съобщи д-р Георги Чобанов, директор „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в БАБХ.
 
„АЧС е едно заболяване, което очакваме. За всяка от засегнатите в Тулча ферми са наложени мерки за бързо приключване на възможността за разпространение на вируса, чрез унищожаване на всички болни и контактни свине. Има и три диви прасета. От две години наблюдаваме хода на това заболяване. Нямаме виждането на този етап, че то може да бъде спряно. Няма държава, която да го е спряла или да се е освободила от него“, каза д-р Чобанов. 
 
Той даде примери с Полша, Чехия, Унгария, Румъния, а също и с граничещите с ЕС Русия, Украйна и Молдова. Наблюдението в другите страни показва, че заболяването се разпространява и с храни за лична консумация - сандвичи, салами и други продукти, които са инфектирани. Единствено високотемпературната преработка на месото убива вируса. Суровото сушене на суджуци и други колбаси не може да спре инфекцията. При изследване на т. нар. меки салами в Румъния е открита ДНК на вируса на АЧС. 
 
Изпълнителният директор на БАБХ д-р  Дамян Илиев съобщи, че се прилагат строги мерки за ограничаване на вноса на храни, за които има риск да пренесат заразата. Агенцията е купила хладилни ракли – по две за всеки ГКПП, където да се прибират иззетите мести продукти от багажа на гражданите, влизащи в страната. На конфискация подлежат месните храни, които нямат етикети или етикетите им показват, че стоката е произведена в страна, засегната от АЧС.
 
 
„В момента има тенденция в България: смята се, че това, което е в магазина, не е достатъчно пълноценно и се купува от чужбина месо, сланина. Това е опасна практика за животновъдството в страната. Тези стоки са опасни и за трихинела, и за внос на класическа чума по свинете“, допълни д-р Илиев.
 
АЧС не е опасна за хората, но е много опасна за свиневъдите. В Белгия е имало случай с турист, пристигнал от чужбина. Той изхвърлил сандвича си, местни прасета го изяли и се заразили.
 
Д-р Любомир Кулински от БАБХ подчерта, че има заповед на изпълнителния директор във връзка с мерките срещу АЧС: всички суровини и храни от свинско месо или с вложено в тях свинско месо, открити при граничните проверки на пътниците и багажа им, се конфискуват и унищожават в екарисаж. Мерките се прилагат и при т.нар. кулинарен туризъм на българи в Сърбия, които се връщат с месни продукти в багажниците си. 
 
Вторият най-опасен път за влизане на АЧС у нас е движението на дивите свине. Съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) от БАБХ започват от 27 юни обучение на ловците как да действат, ако попаднат на мъртво диво прасе. 
 
„За нас е важно навреме да имаме диагноза. Ще въведем и едно мобилно приложение на телефоните. С него ловците и горските ще могат да съобщават къде са намерили мъртво прасе, за да вземем мерки“, каза д-р Илиев.