Асамблеята на Световна организация за здравеопазване на животните (OIE), която ще заседава през май тази година в София, ще обсъди промени на нормите, прилагани в зоните за биосигурност около огнища на заболявания.
 
 
Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев съобщи това в интервю за сп. „Храната на ХХ век“, публикувано на сайта на ведомството. 
 
„При поява на африканска чума по дивите прасета в 10-километровата зона съществуват норми за биосигурност. Предложението е в тази зона да не се въвежда ограничение за търговия с питомни прасета, за да не се блокира дейността на свиневъдните индустриални ферми“, казва д-р Илиев. 
 
Според него, един от най-добре подбраните приоритети в сектора по време на българското европредседателство е регионализацията на заболяванията и трансграничното предаване на опасните болести по животните, най-вече чрез дивите животни.
 
 
„Това е важен за икономиките на държавите членки въпрос, по който тепърва ще се разисква“, коментира изпълнителният директор на БАБХ. По думите му, на този етап ние нямаме общоевропейски критерии за биосигурност. 
 
„Всичките критерии за биосигурност са национални и аз, като директор на БАБХ, за да разреша вноса на свинско месо или живи прасета от заразен регион в Полша например, по сегашното законодателство не мога да приложа европейска норма за биосигурност, защото такава не съществува. И никой шеф на ветеринарна служба не може да се довери, че в 10-километровата зона е постигната необходимата биосигурност, така че да бъде разрешен вносът на месо от съответния регион“, поясни д-р Илиев.
 
 
Той обобщи, че в момента липсва подобно законодателство. „Ако има документ, който би уеднаквил тези стандарти, това би трябвало да е една обща европейска рамка, по която тепърва ние предлагаме да се работи. И това ще бъде бавен и труден процес“, каза изпълнителният директор на Агенцията.