Нови огнища на нодуларния дерматит регистрира БАБХ през последните дни. Потвърдените огнища са общо 5 и са на територията на София, Шумен и Перник.

 

На 8 юли е подаден сигнал за признаци на дерматита в р-н Витоша, София град, като съмнението е потвърдено след лабораторна проба на 11 юли. Засегнатата ферма е с 1 животно, което е умъртвено по хуманен начин на 14 юли. В Драгичево, община Перник, също е установено огнище, но във ферма с общо 5 животни, при които само 1 от тях е проявило болестта. Сигналът е подаден на 12 юли, а съмнението е потвърдено на 19 юли. Животното все още не е евтаназирано.

 

Другите 3 огнища са на територията на Методиево, Върбица. На 14 юли са подадени два сигнала за съмнение на заразени с дерматит животни, като потвърждение за заразата е получена на 15 юли. И в двете ферми са засегнати по 6 животни. Едната от фермите е с общо пологивие от 57 животни, докато другата е с 14 животни. Поголовието е умъртвено на 16 юли. На 18 юли е подаден друг сигнал, което е потвърден на следващия ден - 19 юли, този път засегнатото животно е само 1.