Ние, от Българска Асоциация „Биопродукти“ (БАБ), подкрепяме основните искания на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и на всички животновъди в контекста на задълбочаващата се криза в животновъдството и по-специално в овцевъдството и козевъдството, се казва в позиция на БАБ, изпратена до Фермер.БГ. 
 
 
„Категорично сме против масовото избиване на доказано здрави животни само заради карантинни мерки. Смятаме това отношение за жестоко и нехуманно, както към животните, така и към техните стопани. Тази мярка ненужно ще ощети бюджета с огромни суми за обезщетяване на собствениците на животните. 
 
Заставаме зад искането на НОКА крайната мярка за изтребване на животни да се прилага само там, където заразата е доказана. За фермите, за които няма доказателство, че имат заразени животни, трябва да се прилагат само карантинни мерки, ограничаващи разпространението на болестта, а животновъдите да бъдат компенсирани за загубите си“, отбелязват от БАБ. 
 
Асоциацията подкрепя искането за по-висока ставка по държавната помощ de minimis, а членовете й смятат, че тази помощ трябва да е гарантирана на фермерите, а не да се изчислява след подаване на заявления, най-малкото защото по този начин стопаните могат да получат не повече от 5 лева на животно. 
 
„Тази сума се облага и с корпоративен данък и реално т.нар. подкрепа е почти равна на нула. Категорично сме съгласни с животновъдите, че финансов ресурс за увеличаване на ставката по de minimis може да бъде осигурен чрез спестяване на средства за компенсиране на животновъди, чийто здрави животни са били умъртвени принудително“, посочват от асоциацията в позицията си.   
Освен това в нея се казва още, бе БАБ подкрепя настояването на животновъдите спорните членове от Наредба № 3 за директните плащания да бъдат детайлно обсъдени с бранша. По презумция, щом ВАС постановява Наредбата за незаконосъобразна и я отменя, засегнатите стопани трябва да бъдат компенсирани за кампания 2017 и кампания 2018. 
 
Обаче, БАБ се разграничава от исканите от НОКА оставки на д-р Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието, храните и горите, на Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели”, и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”. 
 
„Подкрепяме тезата, че за грешките в МЗХГ трябва се носи персонална отговорност, но това трябва да става след обстоен анализ кой точно е отговорен за случилото се, а оставки на хора на ръководни длъжности да се искат само в случай, че от МЗХГ не посочат конкретно виновните лица“, посочват биопроизводителите.