Националната асоциация на животновъдите (НАЖ) се разграничава от позицията на Националната овцевъдна асоциация (НОА) относно доказването на продукцията от всички бенефициенти по схемата за овце-майка и кози-майки под селекционен контрол. Това се казва в официално становище на организацията, изпратено до Фермер.БГ.
 
 
Според тях НОА първоначално са държали на пълното отпадане на измененията в Наредба №3. 
„Ние бяхме и ще бъдем против въвеждане на обвързаната подкрепа и доказване на продукцията, чрез "извиване на ръцете" на животновъда и задължаването му да предава продукцията си на млекопреработвателни предприятия , с което са поставени в позиция на крайна зависимост от тях“, се казва в писмото на НАЖ. 
 
Според асоциацията самите млекопреработватели отново нямат никакви задължения към производителите, тъй като не са длъжни да купуват продукцията. 
 
 
От НАЖ настояват държавата да влезе в ролята на регулатор на взаимоотношенията между производители и преработватели и се прекрати практиката, която според тях съществува, а именно да се толерират само и единствено интересите на преработвателите. 
 
„Изненадваща за нас е позицията, която впоследствие зае г-н Караколев, защитавайки интересите единствено на собствениците на селекционни стада. Противно на всички очаквания той настоя да се приеме злото за всички, за да няма радостни. Не това обедини хората на протеста г-н Караколев, а надеждата, че ще отпадне така предложения проект за изменение и допълнение на Наредба 3“, твърдят от НАЖ. 
 
Според тях във въпросното допълнение са изключени от подпомагане фермери отглеждащи овце и кози майки, които не са под селекционен контрол. Някои от тях, според асоциацията, ще разчитат само на преходна национална помощ, която, според тях, е с неясна, но с намаляваща минимална ставка. 
 
От НАЖ са категорични, че сега не е моментът за промени в обвързаната подкрепа, чрез доказване на продукция на кози, овце и млечни крави. 
 
„Секторът се намира в най-голямата си криза.Особено говедовъдството. След претърпените загуби, вследствие на ваксинацията срещу дерматита - млечната продуктивност на кравите е намаляла около 10 пъти. Много от животните не се заплождат, зачестиха абортите и мастите. Всичко това добавено към сушата през 2016 г. и тежката настояща зима доведе животновъдите до тотален фалит“, обясняват от НАЖ и допълват, че в Европа тези обстоятелства са последвани от спешни мерки чрез незабавни компенсации на стопаните. 
 
 
„Българският животновъд не получи компенсации, но пък получи един последен шамар чрез Наредба №3, който ще го бутне от ръба и ще го изпрати в пропастта, ако бъде приета“, категорични са от асоциацията.
 
В писмото си те призовават служебния министър проф. Христо Бозуков да предприеме мерки за компенсиране на фермерите, отглеждащи млечни крави. Според тях към момента те са в особено тежко положение. 
 
От НАЖ настояват да се отложи приемането на обвързаната подкрепа чрез доказване на продукцията, докато браншът започне да излиза от кризата и се стабилизира.