Агрополихим започна доставки на „син“ амоняк от Саудитска Арабия. Суровината е произведена по нова технология с улавяне на емисиите от въглероден двуокис, сертифицирана от TUV Rheinland. Доставката на „син“ амоняк е пилотна в такъв мащаб в рамките на ЕС. 

Първият продукт от новата „синя“ серия торове на Агрополихим ще бъде най-търсеният от земеделските стопани - амониев нитрат и ще бъде пуснат на пазара в България и Европа в началото на месец юли. Това е поредна стъпка от стратегията ни да сме лидери във въвеждането и прилагането на все повече екологични технологии и висококачествени и щадящи природата продукти. 

По-рано през тази година, ЕС окончателно прие поетапното въвеждане на т.нар Механизъм за въглеродни корекции на границата (CBAM – Carbon border adjustment mechanism). Така в скоро време както местните производители, така и вносителите на торове и амоняк ще бъдат облагани еквивалентно на сертифицираният въглероден отпечатък на техните продукти.

Въвеждането на такъв „въглероден данък“ се очаква да доведе до затваряне на неефективни и високоемисионни производства на някои остарели технологично заводи в Европа и ще даде предимство на тези с ниски или нулеви въглеродни емисии използващи като суровина зелен или син амоняк.

Агрополихим има за стратегическа цел в близко бъдеще да предлага на пазара единствено торове с изключително нисък въглероден отпечатък.

Подробна информация ще намерите ТУК.