Заболяването африканска чума по свинете е много заразно. Ако проникне в индустриална ферма, няма как да се скрие. Затова и мерките за биосигурност както от самите собственици, така и от контролния орган са засилени в свинекомплексите, защото големият проблем би се появил именно в тях, коментира министър Румен Порожанов по време на блиц контрол в Народното събрание.
 
Земеделският министър отговори на питане на депутат относно новите случаи на африканска чума по свинете (АЧС) в Североизточна България. Според народния представител трябва да се засилят проверките в големите свинекомплекси, за да се установи дали не крият заразени животни. Те нямат изгода да информират в случай на умряло животно от африканска чума, тъй като трябва да бъдат унищожени всички животни.
 
Порожанов увери, че такава информация няма как да се скрие. Той допълни, че масово се правят огледи както от горските, така и от ловните дружинки. В момента предстои преброяване на дивите прасета. Внимателно ще се наблюдава за други заразени животни. Проблемът е, че след като има нови случаи, те са вероятен източник на болестта в стадото, с което са съжителствали. 
 
С наближаването на пролетно-летния сезон трафикът през границата на леки коли и камиони от Молдова, Украйна и Румъния се засилва, а това са инфектирани зони, които създават предпоставки за пренасяне на заразата. Затова и дезинфекцията продължава, както и ежедневното наблюдение за целостта на оградата, информира ресорния министър.