Положителните проби за Африканска чума по свинете (АЧС) от варненското село Юнец бяха потвъредни на 5 август от Националната референтна лаборатория, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Внимание, животновъди, бум на Син език в Македония!

Новото огнище е избухнало в стопанство с 212 Източнобалкански свине, като до констатирането на заболяването от него са умрели 15 животни. 

Незабавно са предприети мерки за ликвидиране на огнището съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои хуманното обезвреждане на останалите прасета. 

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището - село Юнец и село Рудник, община Долни Чифлик. В 10-километровата наблюдавана зона са включени град Долни чифлик и селата: Шкорпиловци, Детелина, Старо Оряхово, Ново Оряхово, Солник, Кривини, Самотино, Горица, Господиново, Дюлино, Козница. Там са предприети мерки за контрол и ликвидиране на АЧС“, информират от Агенцията.

Собствениците на животни, които са спазили разпоредбите на закона, подлежат на обезщетение за обезвреждането на животните.

Ветеринарните власти припомнят, че като превантивна мярка беше забранено пасищното отглеждане на свине от породата Източнобалкански свине, за да се намали рискът от контакт със заразени диви прасета и разпространяване на заболяването.

Последното огнище на АЧС по Източнобалкански свине беше регистрирано на 23 април в област Шумен.