17 окръга в Румъния са засегнати от Африканската чума по свинете (АЧС), като скоро тя може да обхване цялата територия на страната. За това предупреждава Европейската комисия, съобщи румънският информационен сайт Зиаре, цитиран от БТА.
 
 
ЕК публикува карта, която представя разпространението на заразата в Европа. От нея става ясно, че епидемията е обхванала почти цяла Румъния. Там болестта се е развила най-интензивно сред страните от ЕС.
 
Националната санитарно-ветеринарна служба на Румъния съобщава, че 361 132 животни са умрели или са били умъртвени превантивно, за да се спре разпространението на инфекцията. Над 44 млн. евро са обезщетенията, изплатени до момента, на повече от 7000 фермери, останали без животни.
 
 
Голяма част от тази сума беше взета от държавния бюджет на страната, която румънските власти ще се опитат да възстановяват от ЕК. Много европейски представители обаче заявиха, че обезщетения ще има, само ако румънците докажат, че са направили всичко възможно, за да спрат разпространението на вируса.
 
В свои доклади от минали години ЕК неколкократно е обвинявала властите в Букурещ, че не са изпълнили задълженията си за превенция на Африканската чума по свинете, коментира Зиаре.