Служители на ракетните полигони за борба с градушките протестират срещу обявените съкращения в Агенцията за борба с градушките и унизителното според тях трудово възнаграждение. 150 ракетострелци се заканиха да бойкотират служебните си задължения в навечерието на сезона за борба с градушките. Пред БНР Георги Михайлов от полигона в Голям Чардак, началник отдел „Технически“ и председател на синдикалната организация, който се грижи за повече от 20 ракетни площадки, обясни, че хората работят на минимална заплата и в рискови условия, включително за живота си.
[news]
Част от ракетните площадки останаха с по двама души, така на нощните смени се налага ракетострелците да дежурят сами, алармира Георги Михайлов. Той даде пример с площадката, на която работи, и пресметтна, че за 9 бройки са нужни 4 хиляди лева на месец, за да не бъдат подлагани хората на такова унижение и страх.
 
Георги Михайлов разказа, че работещите на ракетните площадки зареждат установките с ракети при страшни метеорологични условия и при пряка заплаха за живота им. В колективния трудов договор е разписано, че на нощните смени стрелците трябва да бъдат по двама, а в момента този договор се нарушава, подчерта Михайлов.
 
Протестиращите настояват съставът да остане с по трима служители на площадка и да бъдат увеличени заплатите им.
Пътят на срещите, разговорите и декларациите отдавна е извървян. Тези проблеми не са от вчера, а са трупани с години. Хората обявиха това гражданско неподчинение, защото вече няма накъде. Това обобщение направи пред БНР Светла Василева, председател на независимите синдикати в земеделието:
 
Това са хората с най-ниските работни заплати, което не означава, че са ниско квалифицирани. Това са хора със средно образование, преминали обучение. Не мога да си обясня защо не ценим нашите специалисти.
 
Инж. Ваньо Славеев, директор на Агенцията за борба с градушките, определи ситуацията като патова. Той подчерта, че минималните заплати от 420 лв. са увеличени с по десет процента, съкращенията са спрени, а площадките, които разполагат само с по двама ракетострелци са седем-осем. Площадките, на които работят по трима стрелци са 16-17. Според Славеев,нещата малко се драматизират.
 
Той изрази надежда, че ще се намери компромис и отхвърли тезата, че първо ще се съкращават вече обучени хора, а след това ще трябва да се търсят нови, които тепърва да се квалифицират. Поставяме за обсъждане проект за споразумение с конкретни точки за изпълнение, каза още Славеев.
 
Като изход от ситуацията той вижда превръщането на Агенцията за борба с градушките в държавно предприятие, чийто бюджет да се формира от таксите на зърнопроизводителите. Това по думите му ще позволи на ракетните площадки да има по трима работещи. Ваньо Славеев смята, че това може да се случи още тази есен.