15 кози са болни от бруцелоза в три стопанства в гр.Рила, обл. Кюстендил, съобщи за Фермер.БГ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните инж. Стоян Саев. В момента се правят анализи от къде и как животните са се заразили с болестта. Предстои болните животни да бъдат умъртвени.

Регистриран е и случай на млад мъж, заболял от бруцелоза, който е лекуван в столична болница. Според коментари мъжът се е заразил след консумация на недобре термично обработено мляко, съобщава Националното радио. Хора могат да се заразят от бруцелоза при контакт с болни животни или необработени продукти от тях. Бактериите се откриват в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти. Предстои да бъдат взети кръвни проби на останалите животни в стопанствата. В случй, че има и други положителни проби, животните ще бъдат умъртвявани.

Като превантивна мярка е спряно движението на животни, сурово и преработено мляко - сирене и кашкавал на територията на Рила, уточни Саев. Днес в 13 часа ще се проведе заседание на епизоотичната комисия. 

enlightened

По правило, бруцелите инфектират организма през лигавиците или през увредената кожа. Първо попадат в регионалните лимфните възли, където причиняват възпаление и оток. Ако успеят да преодолеят имунния филтър, се разнасят с кръвта в целия организъм. Локализират се основно в далака, черния дроб и ставите. Може да засегнат тестисите, сърцето и нервната система. След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите болестни признаци - втрисане и повишаване на телесната температура до 39-40 градуса, изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки. Инфектираният организъм отговаря с множествени капсуло-пролиферативни реакции и интензивно антитялообразуване.

 

Очаквайте подробности!

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!