Както Фермер.БГ вече информира, България е изпълнила само 44,7% от определените за страната млечни квоти, което ни нарежда на последно място по отношение на изпълнението им за 2012/2013 година. В област Монтана одобрените фирми за изкупуване на млякото са четири, като две от тях са софийски и по една ломска и монтанска. Прекратено е одобрението на ЕТ “Здравец”, информира „Монт прес“.

[news]

 

Млекопроизводителите, на които е разпределена индивидуална млечна квота за доставки, не трябва да сключват договори за изкупуване с търговците. Ще припомним, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е публикувало на сайта си одобрените и с прекратено одобрение изкупвачи на краве мляко.

 

Производителите на мляко в Монтанско са общо 114. В първа група са 88 ферми. Най-голяма е добридолската, в която се отглеждат 1136 крави, следва тази в Сливата с 297 и 255 са в кооперацията в Комощица. Във втора са 18 ферми - по четири в общините Берковица, Монтана, Медковец, две - във Вълчедръм и по една в Чипровско, Бойчиновско, Брусарско и Лом. 18 са и фермите в трета група по четири в Монтана, Медковец и Берковица, две във Вълчедръм и по една в Чипровци, Бойчиновци, Брусарци, Лом. Това показват регистрите на Министерството на земеделието и храните.

 

Всяка страна от общността има две квоти за доставка на млякото в мандрите и за директни продажби на фермите. Те се разпределят между производителите, като неизползваните може да бъдат прехвърляни на други фермери, но в самата страна. Всеки производител има право на квота за доставки и за директни продажби. Фиксираната цена сега у нас е 1 стотинка за килограм мляко за доставки и за директни продажби.

 

Млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си, може да купят допълнително количество квота, а тези, които не успяват, да се освободят от нея. Държавен фонд “Земеделие” е междинното звено, което осигурява и осъществява покупко-продажбата. Млечните квоти са въведени през 80-те години, за да бъде решен проблемът със свръхпроизводството в общността. Според Европейската комисия системата постига своите резултати и ще отпадне през 2015 година.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!