До края на месец май загубите за хранителната индустрия и земеделския сектор след въвеждане на санкциите срещу Русия достигат размер от 400 млн. лв, като от тях 220 млн. лв. са пряко в сектор Мляко. Това обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БНТ, като допълни, че в следствие на политическо решение пострада хранителната индустрия на цялата общност. 
 
„Нужни са усилия да се възстановят нормалните търговски отношения. Има индикации, че през юли темата ще бъде поставена под внимание, за да се ограничи свръхпроизводството от определени държави", уточни Танева.
 
Министър Танева коментира, относно решението на Великобритания да напусне ЕС.
 
"Една трета от износа за Великобритания е зърно - основно слънчоглед и царевица, след това пилешко месо и млечните продукти. Решението за Brexit няма как да се харесва на който и да е от нас. Ръководството на ЕС трябва да си даде сметка, че резултата от референдума е оценка на това как се е управлявало досега. Призовавам да се намали бюрокрацията и да се определи стратегия за бъдещото развитие на общността", изтъкна Танева. 
 
"Според мен Великобритания ще остави възможността за българските граждани да продължат да работят, тъй като това е в техен плюс", сподели министърът.