Всъщност ситуацията с вноса на украинско зърно е по-лоша от преди няколко месеца. През май - когато стартира проблема, у нас имаше все още някаква залбуда, че държавата по някакъв начин ще регуирила нещата. Това каза за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Следете с нас темата ВОЙНА И ЗЕМЕДЕЛИЕ 

Обещаният фитосанитарен контрол така и не се случи - няма лаборатория нито на Кардам, нито на Силистра, оттам влиза големия внос в момента, каза Жекова. 

Няма лошо в този внос, но той обърква нашия и европейския пазар, смята тя и добави, че количеството слънчоглед, което влиза в България е на практика това, което се произвежда у нас. 

“Този натиск няма как да не се усеща на цени. Ако цената стартира на 1200 лв., в момента е 1030 лв.. търсенето е много слабо, защото преработвателите са затрупани със слънчоглед, който дойде от Украйна и те трябва да го съхраняват някъде, и второ - понеже България не изнася слънчоглед, ние чакаме да се смачка и да излезе под формата на олива. Т.е. пазарът е изключително вял”, обясни Жекова. 

Какво правят производителите в тази ситуация?

“Всеки от нас се опитва да освободи къси позиции от стока, за да може поне по някакъв начин да осредни цена на това, което получи като продукция от 2022-а година”, каза Жекова и добави, че стопаните очакват огромни разходи за следващата година. 

“Семенарските компании заявиха между 30 и 50% увеличение на цената на семената, което е изключително голям ресурс. Говори се за 15% увеличение на цените на препарати за растителна защита, очаква се за увеличение на горивата”, каза зърнопроизводителят. 

Радостина Жекова: Когато платиш за еедна торба 420 лв., а преди е струвала 320 лв. - това е огромен скок за нас. 


По думите й когато разходите отиват нагоре, а цените - надолу, ситуацията никак не е добра. 

“Чака ни много трудна кампания през 2023-а година”, добави Жекова.

Дали ще станем свидетели на отказ от земеделие от страна на стопани заради тези проблеми? 

“Това е животът на голяма част от нас”, каза Радостина Жекова и добави “Всяка една сеитба е отпимизъм”. 

За какво още говорихме - гледайте във видеото.