За много зърнопроизводители годината се оказа тежка, защото сушата налегна голяма част от полетата в страната. В условията на климатични аномалии и несигурност на пазара все повече фермери търсят спасение в нови технологии. Едно такова решение на техните проблеми е намаляване на почвообработката, което да увеличи влагозапасяването, да спести разходи и да гарантира по-голяма ефективност на стопанствата.

Истинската ноутил сеялка вече в България

За да покаже какви чудеса се случват с технологиите no-till и strip-till, фирма Стойчеви организира полева демонстрация в землището на добричкото село Стожер. Акцент беше поставен върху представянето на Strip-till технологията, технологията no-till за есенници и технологията no-till за пролетници от марките SLY/AGRISEM и Great Plains. 

„На полето, в което се намираме в момента, технологията е Strip-till рапица, като реколтираният добив е 270 кг/дка. При положение че в района средният добив на пшеница е около 150-200 кг/дка, количеството рапица е изключително задоволително предвид и на разходите, които са направени. Тук говорим за около 82 лв./дка с жътвата производствени разходи“, Станислав Стоянов от Стойчеви ООД.

За първи път у нас фирма Стойчеви показа на българските фермери как работи иновативната есенна no-till сеялка на френския производител SLY/AGRISEM. 

„Най-важната част от сеялката – изсяващата секция, е разработена в Австралия. Тествана е повече от 10 години в най-различни условия и континенти по целия свят. В крайна сметка е внедрена в една европейска машина, която представяме в момента. Сеялките се предлагат с работни широчини от 3 до 12 м в две различни модификации – SLY/AGRISEM Boss и SLY/AGRISEM Big Boss“, разказва Радослав Радичков от Стойчеви ООД. 

Разликата е в конструкцията на машината и разположението на секциите спрямо основната рама. Машината е конструирана така, че да може да бъде индивидуално конфигурирана за всеки клиент. Това означава, че тя може да бъде поръчана даже без семенни бункери, ако клиентът желае да използва преднонавесен такъв на трактора. Може да бъде поръчана с 1-, 2- или 3-семенни бункера, с бункер за микрогранули, както и с резервоар за течно торовнасяне. 

„Натискът на секциите се контролира от хидравлични цилиндри, индивидуални за всяка една секция, като тяхното налягане се контролира централно от кабината на трактора. Целта е те да могат идеално да копират неравните терени при no-till обработките, както и индивидуално да се променя натискът на всяка една секция спрямо конкретните условия на даденото поле“, допълват от Стойчеви ООД.

BOSS на SLY печели фенове сред българските фермери с нов и иновативен диск с двоен ъгъл на атака. Идеята е да се упражнява възможно най-малко въздействие върху почвата при проникване на диска и полагане на семената, което именно е една от целите на no-till технологията.

„За фермерите, които не са напълно убедени в нулевите обработки, сме показали и машината Turbo Max на Great Plains, която е машина за минимална вертикална обработка на почвата в зоната до 10 см, като се извършва изцяло от колтери, които раздробяват растителната маса в горния почвен слой, без да обръщат почвата“, споделя Станислав Стоянов.

За поредна година фирма Стойчеви презентира и Strip-till култиватора StripCat, който набира все по-голяма популярност сред българските фермери. Той е изключително успешен инструмент за подготовка и сеитба едновременно на рапица и подготовка и торовнасяне на пролетните култури.  

„Наблягаме на no-till технологиите, защото промяната в климата налага това. Хидродинамиката на времето изключително много се промени и не можем да разчитаме на дъждовете. Съответно се стараем да запазим влагата в почвата максимално дълго време. Искаме да не изкарваме долния почвен слой и да не излиза на пряка слънчева светлина. Искаме да намалим торовите норми, да увеличим органичния въглерод в почвата, да намалим нитратите в почвата и всички неща, които ще ни бъдат по-полезни в това да бъдем по-ефективни“, категоричен е Стоянов.

В предимствата на no-till е сигурен и зърнопроизводителят Александър Димитров, който прилага технологията вече четвърти сезон. Той избира машината доста плахо, дори с леки предубеждения, но с времето се убеждава, че тя работи отлично при нашите условия. 

„Strip-till основно прилагаме при пролетниците – слънчоглед и царевица. Много успешно внедрихме strip-till и при рапицата. Основното е да върнем нашата земя такава, каквото е била преди години. Защото с това интензивно земеделие, което започнахме да правим през последните години, с тези „велики“ добиви, които вадим, нещата не отиват на добре. Това е първото, което искаме да променим – структурата на почвата и нейното плодородие. Второ, това е бързината и ниските разходи при тази технология. Трето, това е запазване на влагозапасяването, за да може минималните валежи, които имаме, да бъдат оползотворени“, изрежда земеделският производител. 

От фирма Стойчеви уверяват, че ще продължат на правят полеви демонстрации, да залагат опити при своите клиенти в цялата страна и да споделят екпсертиза от своето стопанство, вярвайки, че така фермерите ще продължат да се убеждават в обещаващото бъдеще на технологията strip-till и no-till. 

Научете повече от официалния вносител за България – Стойчеви ООД,
на www.stoychevi.com и на телефон 0887 244 288.