Консултативен съвет по животновъдство се проведе вчера в Габрово. Заседанието се осъществи съвместно с Националната служба за съвети в земеделието – Габрово, БАБХ и ОД Земеделие-Габрово и Николай Кръстев, председател на Областен консултативен съвет по животновъдство. Главна тема на форума бе актуалната информация за болестта нодуларен дерматит. Д-р Светослав Спасов, директор на ОДБХ-Габрово разясни на фермерите важни детайли относно днешната процедура по ваксиниране в първите ферми.
 
 
 
Д-р Спасов, казахте, че ваксината срещу нодуларния дерматит пътува към Габрово. Колко са получените дози и от кога ще започне ваксинирането?
Дозите, които са освободени и пътуват за Габровска област са 10 000, със заповед на изпълнителния директор от 13 юни. Ваксинирането започна днес, в 04:30 ч. сутринта в първата ферма в Габровско. 
 
Ваксината ще стигне ли за всички животни в областта?
Ваксината ще стигне за всички животни, предвидили сме и един малък резерв. Остави ли сме бройки, които да са в повече. Може би до 4-5 дози ще бъдат разпилени при изтегляне със спринцовки, при самото ваксиниране на животните, точно затова сме предвидили бройки, които да са в повече и да можем да покрием напълно поголовието в областта. 
 
Въпросът, който вълнува всички фермери – защо чак сега пристига тази ваксина?
В ЕС е забранено да се ваксинира с жива ваксина, такива са директивите, за да се разреши подобна ваксинация е нужно да има огнище. Затова в България, мисля, че първото огнище бе в края на месец март, началото на месец април. Тогава трябваше да се поиска позволение от ЕК, която ни го даде много бързо и чак тогава започнахме да ваксинираме. 
 
Има ли нови области от Южна България, засегнати от болестта?
Почти всички области са засегнати от нодуларния дерматит в Южна България. Болестта тръгна и към Северна България. В Хайредин е последното огнище, което е обявено. 
 
Започна ли ваксинацията в Северна България?
Вчера ваксината се достави тук, при нас в Габрово, но също така и в Плевен, Ловеч и Велико Търново. От днес започва ваксинацията и в тези области. 
 
В Сереска област, Гърция, е обявено бедствено положение заради нодуларния дерматит, има ли опасност болестта да продължи и в България?
Ако не са ваксинирали, наистина ще стане бедствено положение. В България ситуацията е същата, ако ние не ваксинираме, положението ще бъде бедствено. 
 
Какво трябва да знаят фермери след поставянето на ваксината?
Още със самото поставяне на ваксината, организмът се среща с вируса и започва реакцията. Защитните сили нападът този вирус и започват да изграждат антитела, за да могат да се преборят с него, т.е със самото поставяне на ваксината, започва и борбата на организма с вируса. Пиковата част е около 10-тия ден, когато организмът напълно е изградил имунитет и така до 14-тия ден, когато вече няма проблем да се срещне с други неваксинирани говеда.
 
Нека отбележим отново, че това е жива ваксина и няма нужда от реваксинация, нали така?
Да, така е. 

 

ИНТЕРВЮ НА

Биляна ВАСИЛЕВА и Христина ВАСИЛЕВА