Две говедовъдни ферми в Хасковска област са със съмнения за наличие на Заразен нодуларен дерматит, научи Фермер.БГ от свои източници. 
 
Животновъдът и председател на Консултативния съвет по животновъдство за областта Петър Митев потвърди, че става дума за две ферми в димитровградските села Черногорово и Воден. Именно там общо около 100 животни са показали клинични признаци на заболяването нодуларен дерматит - 70 животни в едното стопанство и между 20-30 животни в другото.
[news]

По информация за Фермер.БГ на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) към момента все още болестта не е потвърдена, взети са проби и се очаква потвърждение от лабораторните изследвания. 

В същото време Областната епизоотична комисия в Кърджали заседава във връзка с огнище на заболяването заразен нодуларен дерматит в префектура Серес, Гърция. Епизоотичната комисия гласува мерки срещу евентуалното проникване и разпространение на болестта на наша територия. ОБДХ – Кърджали е в повишена епизоотична готовност. Фермерите са предупредени да се снабдят с препарати за пръскане срещу насекомите-преносители, да спазват изискванията за биосигурност и да контролират придвижването на животните.
 
Заразата не застрашава хората!
 
Болестта Заразен нодуларен дерматит е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби. Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. 
 
 
 
София БЕЛЧЕВА