Падналите валежи през февруари приповдигнаха настроението на земеделските производители в по-голямата част от страната. 

Цинкът в почвата е разковничето за висок добив

Според агроном-консултантите на Агрополихим настъпи правилният момент за торене на есенниците, но при едно условие – да не се набляга на голямо количество на активното вещество.

„По-скоро да се направи едно контролно торене с 5–6 кг активно вещество, което би било напълно достатъчно да вкара пшеницата във вретенене. След което с напредване на вегетацията и засилването й можем вече да наблегнем на по-голямо количество азот. Посевите се държат добре, растителната защита през есента беше доста адекватна на повечето места. Успя да се пребори с нападенията от муха и цикади“, обяснява Християн Христов – агроном на Агрополихим за Централна Северна България.

Специалистите на лидера в производството на торове у нас препоръчват на своите верни клиенти да използват Амониев нитрат или UAN като най-адекватни продукти. Предимството им е, че при тях има най-бързо отдаване на активно вещество към културата.

„Основната ни препоръка е активното вещество да бъде разделено в три торенета, защото по този начин ще можем да осигурим доста по-устойчиво хранене. Другата ни препоръка е да се наблегне на микс от макро- и микроелементи за листно торене, като ние можем да предложим продукта Фаст + за зърнено-житни култури. Той има изключително добро действие във фазите от началото на флагов лист до изкласяване. Може да бъде миксиран с малка доза азот, която покачва до голяма степен показателите на пшеницата“, съветва агрономът на Агрополихим.

А какво е моментното състояние на рапицата в Централна Северна България? Агроном-консултантите на Агрополихим го определят като задоволително, но може да се подобри, като се подаде азот до началото на фаза бутонизация.

„В случая могат да бъдат направени две торенета, като активното вещество може да варира между 15 кг и 18 кг за пролетта в зависимост от потенциала на посева. За рапицата имаме друг листен продукт – Фаст + за маслодайни култури с 10% съдържание на бор и още няколко спомагателни елемента. Апелирам земеделците да не го пропускат особено във фаза бутон и начало на цъфтеж, защото тогава имаме най-голяма нужда от бор при тази култура“, коментира Христов.

На прага на пролетната кампания от Агрополихим не пропускат да изненадат фермерите и с два иновативни продукта. Нови за портфолиото на компанията са комплексните торове NP 20:20 с 13% сяра и 0,3% цинк и NP 18:38 с 5% сяра и 0,3% цинк. Те бяха представени на земеделците по време на международното изложение Агра 2020 в Пловдив.

„Тези, които са ползвали през есента тежки фосфорни продукти, могат да се възползват от новия ни продукт NP 20:20, защото той е един стабилен продукт с по-малко съдържание на фосфор, което ще подпомогне нормалното развитие на пролетните култури. Докато на тези, които не са ползвали тежки фосфорни продукти, можем да предложим NP 18:38, където с една оптимална торова норма от 20–25 кг/дка ще спомогнем за цялостното развитие на пролетните култури, по-специално при царевицата, защото цинкът е много важен елемент“, припомня Владимир Иванов – агроном на Агрополихим за Североизточна България.

От компанията не забравят и торенето на слънчогледа, като най-подходящ сега е карбамидът. Той обаче трябва да се внесе при една по-балансирана, малка доза, защото ако се прекали с количеството му, се получава обратният ефект. 

Борът също е важен елемент за маслодайната култура. Тук един от най-успешните продукти на българската компания – Фаст+, върши чудеса, ако се приложи във възможно най-късна фаза, съветват експертите с дългогодишен опит.

Повече информация за всички продукти на Агрополихим АД може да откриете на сайта на компанията – agropolychim.bg.