През годините екипът на Агрополихим е доказал, че стои неотлъчно до фермерите и не пропуска възможност да даде рамо на важни събития от техния живот.

Успешната формула или как да спасим есенниците?

Затова не бе изненада за никого, че лидерът в производството на торове отново бе генерален партньор на Осмата национална среща на земеделските производители в България. Събитието бе добра възможност за Агрополихим да отбележат и своя юбилей.  

„2020 година е доста специална за нас, защото се навършват 20 години от приватизацията на дружеството. През тези 20 години Агрополихим инвестира над 300 млн. лв. в съоръжения, логистика, производство, складове“, изрежда Владимир Желев, ръководител отдел „Агрохимия и почвознание“ в Агрополихим.

Във фокуса на двудневния семинар бе темата за бъдещата Обща селскостопанска политика. На финала на настоящия програмен период фермери и експерти си дадоха равносметка какво са свършили дотук и какво предстои. От Агрополихим също споделиха какви новости са подготвили за своите верни клиенти. 

„Акцентите на нашата презентация тази година бяха по отношение на инвестициите, които направихме през последните 20 години, целите, които си поставихме за в бъдеще, това, което успяхме да свършим заедно със земеделските производители през последните 5–6 години по отношение на балансираното и прецизно хранене на растенията“, обяснява агрономът на Агрополихим. 

Важен проект на компанията, който е на финалната права, е Зърнен терминал Варна-запад.

„Към днешна дата почти сме го финализирали. До два месеца очакваме да пуснем най-големия терминал в България за товаро-разтоварни дейности. Земеделските производители ще могат да използват ефективно ресурса транспорт“, посочва Желев. 

Преди две години отново на този форум Агрополихим представиха новостите по отношение на комбинираните продукти от сериите NP и NPK. Тази година за тях отново се очертава успешна, защото продължават да работят в полза на фермерите и да ги изненадват с иновативни решения. 

„Едни от новостите, които тепърва ще се опитаме да лансираме сред земеделските производители, са по-специалните торове по отношение на микроелементите в тях. Излизаме с две нови формули NP. Едната е NP 2020 със сяра и цинк, а другата е 1838 отново със сяра и цинк“, казва специалистът.

Агроном-консултантите на Агрополихим могат да се похвалят с богат опит с микроелемента цинк. От общуването си със земеделските производители забелязват, че културите усещат огромен дефицит на цинк в почвата. 

„Избрахме да добавим микроелемента цинк, защото през последните 3-4 години от нашето тясно сътрудничество с българските фермери при установяване и разчитане на почвените анализи, в 90% от случаите този елемент е дефицит. Затова ние успяхме да го вложим в гранулата и той ще бъде ексклузивен за пролетната кампания за българските фермери“, съобщава Владимир Желев. 

От Агрополихим са убедени, че именно цинкът е онази добавка, която ще даде на българския фермер разковничето към високия добив.

„Със сигурност двата нови продукта ще бъдат ексклузивни за производителите на царевица, но и не само. Според нашите технологии това, което направихме като тестове при пшеница, ечемик и рапица на есен, дават също много добри резултати“, твърди агрономът. 

А каква е ситуацията с есенниците на полето в момента? Агроном-консултатите на Агрополихим определят годината като доста специфична заради трайното засушаване и тенденцията за изместване на сезоните.

„Това, за което искаме да алармираме земеделците, е да не бързат с азотните подхранвания. Когато нямаме влага, нито гранулирани, нито течни продукти не биха помогнали на посевите“, убедени са от Агрополихим. 

Регионалните експерти, които са близо до фермерите, знаят най-добре какво е подходящо за културите във всеки един етап от тяхното развитие. Затова съвет от тях по отношение на торовете и правилното им приложение е първа стъпка към високи добиви.

„Това, което искаме да предложим на земеделските производители независимо дали ще изберат течни или гранулирани торове е те да бъдат използвани правилно. Благодарение на това, че обхващаме всички региони на страната с нашите агроном консултанти, ние можем да бъдем близо до тях и да им покажем верния път. Обичам да казвам, че няма създадена почва за тор, а има създадена тор за почва. Затова по-добрият вариант е те да се допитат до агрономите на Агрополихим, за да направят едно по-успешно хранене на земеделските култури“, съветва агрономът.

Владимир Желев е убеден, че работата в тясно сътрудничество с клиентите през всички тези 20 години е формулата за успех както на самите фермери, така и на компанията лидер в производството на торове у нас.

Повече информация за всички продукти на Агрополихим АД може да откриете на сайта на компанията – agropolychim.bg.