Инвестицията в бъдещето и благото на животните, се изплаща многократно. Имаме една поговорка в Германия: “Който строи евтино, строи два пъти”. Практиката показва, че това е вярно. Това коментира за Агри.БГ Томас Фритше, немски експерт в проектирането и технологичното оборудване на ферми в Германия и България. 

Той е представител на немската компания Agrotel, която е с 35-годишен опит в създаване на ефективни решения за животновъдните системи и е дългогодишен партньор на фирма АГРИТОП.

“Моят опит и като експерт, и като практик, защото аз съм част от кооператив притежаващ животновъдна ферма в Германия показва, че човек трябва да може да се опита да погледне в бъдещето и така да направи инвестициите си, че да не бъдат обвързани основно с инвестиционната стойност, а с това колко ще бъдат издръжливи и ефективни в бъдеще.

Поради високи стойности доста немски фермери решават да инвестират в по-малки съоръжения, по-малки сгради, като да могат в краткосрочен план да ги разширяват. И в това няма нищо лошо. Стартът е важното нещо, а той става с инвестиция”, добави експертът в проектирането на ферми.

Една от новостите, която фирма Агритоп представи по време на АГРА 2023 в Пловдив бяха текстилните сгради. За кого са предназначение и кога е необходимо използването им, разясни Томас Фритше.

Текстилните сгради имат основно предимство и това е, че създават най-оптималният климат за животните. Освен това те се характеризират и с изключително ниски разходи за фундаментната част (основата). Всъщност те се използват в селското стопанство не само като сгради за животните, но също и за съхранение на зърно, бали и други. Специализираното текстилно фолио в бял цвят има предимството да отблъсква UV лъчите, да не се нагрява, а същото време вкарва много светлина в сградата. Още един плюс е, че не се налага използването на бетонови елементи.

Agrotel разработиха една система със земни анкери (дълги шила), които използваме за фундаменти, като предварително проучваме терена и почвата и даваме решение, така че да не извършва тежката и скъпа фундаментна част. Можем да работим върху пръст, тревни площи, чакълирани терени, бетонирани или асфалтирани повърхности.

При същите тези сгради можем да направим свободно носещи конструкции до 60 метра ширина на сградата и съответно врати по страниците/челата на сградата с ширина до 20 метра.

Тези текстилни сгради са изключително ефективни и подходящи и за сферата на животновъдството. Изградихме множество такива за едри преживни животни - млечни и месодайни ферми, като имаме възможност да направим сграда с капацитет от 10 телета до сгради за няколко хиляди говеда”, обясни Томас Фритше.

Проектирането и производството на сградите изцяло се извършва във фабриката на компанията близо до Passau, в Германия. А монтажните дейности за България се извършват от фирма Агритоп, които са преминали обучения в Германия.

“Имаме опит и с малки, и с големи ферми. Например в Германия, Бавария, Австрия имаме много малки ферми, а в Източната част на Германия изградените стопанства са много големи. 

Не всички животновъди могат изведнъж да изградят голяма постройка. В този случай те могат да стартират с най-важната сграда - тази за млечните крави, например, а впоследствие надграждат.

И тук е важно да кажа, че поради изключително икономичния начин на построяване, тези текстилни сгради може много лесно да се демонтира челото (късата фасада) на сградата и да се удължи в рамките на един или два дни. Това е едно голямо предимство на тези сгради”, разясни експертът.

Според Томас Фритше инвестицията в нови сгради не е лукс, а необходимост за фермерите, които искат да се развиват в сектора.

“В Източна Германия вече преминаха през това, през годините се промени мисленето на фермерите, съответно и тяхното развитие. В самото начало фермерите там добиваха около 4 000 литра от глава добитък, после увеличиха на 6000 литра на година.  И разбира се много бърза започнаха да смятат и да установяват, че реално със старите сгради животните са ограничени и те няма как да развият пълния си потенциал. Използвайки сгради от нов тип, животните имат достъп до повече въздух и светлина. По този начин им давате възможност да разгърнат пълния си потенциал. И вече в Саксония достигнахме до резултати: от 4000 литра до вече 10-12 000 литра мляко.

Например в последните години ние установяваме, че наши клиенти, които направиха нови големи сгради - увеличиха с около 1 000 литра добива на годишна база от животно, само заради това, че дадоха много по-добри условия и жизнена среда на животните. Тоест животните оптимално могат да се движат и имат оптималните условия за отглеждане.

Всичко това е изключително важно не само за млечното направление животни, но и за месодайните”, категоричен е Фритше.

Партньорът на Агритоп разясни, че в Германия преди години угоителните стопанства са били изостанали в направлението, свързани с модернизацията на фермите. През последните няколко години обаче стопаните започнаха да инвестират изключително много в производството на месо, съответно и в модернизирането на оборите.

“Българските фермерите, както и немските, преминават през различни етапи в развитието си, с малко по-бавни темпове. Вече може да се каже, че фермерът тук достига едно добро равнище на осъзнаване на важните процеси и стъпки за да създадат ефективност в стопанството. Има, разбира се какво още да се желае, но с работата с правилни партньори това е осъществимо.

Затова винаги при планирането за нас е много важно не само да направим най-добрите условия, но и всъщност да намалим и да поддържаме невисоки ежедневните производствени разходи. Мисля, че заради това имаме винаги доволни клиенти, които продължават да се обръщат към нас и инвестират съвместно с нас”, каза още той.

Предимството, което получават клиентите от съвместната ни работа с Агритоп е, че можем да измислим най-оптималното решение за всеки един клиент, така че той да може да получи тези оптимални резултати. Но също така и да мислим в перспектива, когато фермерът реши да се развие след това и да увеличи сградите.

 

Повече информация можете да получите от Агритоп ООД.