Ваксинацията срещу нодуларния дерматит в Южна България завърши напълно. Това обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос във връзка с овладяването на ситуацията с болестта. 

 

„Към момента има регистрирани 201 огнища на заболяването. Като искам само да допълня, че последните регистрирани огнища са обикновено на неваксинирани фермери“, посочи Десислава Танева. 

 

Министърът обясни, че освен това последните регистрирани огнища, независимо от района, са във ферми, където нивото на спазването на хигиенни изисквания, е значително по-ниско и са от вида „заден двор“. 

 

„Животните, които подлежат на евтаназия са 2645, към момента обезщетенията за унищожените животни, които сме изплатили са за близо 2000 животни на стойност близо 2 млн. лева“, уточни министър Танева. 

 

Десислава Танева обясни, че и авиационното пръскане срещу заразата е към своя край, като за облитане са останали последните площи в Южна България. По отношение на ваксинацията министър Танева посочи, че тя е извършена на 100 % в Южна България. По думите ѝ в Северна България част ваксинацията е започнала последна. 

 

„В Северна България е извършена на 85%. Очакваме до края на седмицата да приключим и с ваксинацията в Северна България“, заключи министърът.

 

Десислава Танева припомни, че срокът, в който е необходим на ЕПЖ за изграждане на имунитет е 28 дни.