Изправени пред измененията на климата, вече е необходимост земеделските производители, да адаптират избора на култури, тяхното управление, както и да прибегнат до нови решения при почвообработката. И то по-скоро такива, които максимално да опазват почвеното здраве, но също така да осигуряват устойчиво развитие за години напред. 

Всичко това е наложително не само, за да се гарантира рентабилност на земеделските стопани, но и за да спомогне за запазването на нашата планета. Съхранението на въглерод и производството на зелена енергия също са част от новата роля на селското стопанство.

Добрата новина е, че в сектор “Селско стопанство” отдавна се работи именно в тази посока. От създаването си преди 30 години AGRISEM избира да подкрепя фермерите в стремежа им към консервационно земеделие. 

Компанията срещаме на международното мега изложение Агритехника в Хановер, Германия.

"След 4 години отново имаме възможност да представим най-новите решения и инвентари по време на най-голямо агро изложение. По време на Агритехника 2023 показваме доказани и работещи решения за консервационно земеделие, тъй като фермерите имат все по-голяма нужда от тях, заради променящите се метеорологични условия, както и за опазване на почвите.

Представяме много машини и инвентари, като нашата историческа жълта линия, но и нови такива и прототипи. 

Можете да видите нашите доказани решения като StripCat, CHIEF, REX, T-BOSS, Smartplow, така и нови машини като Scalp, Flex, Fertill и Zébra.

Горди сме, че през последните години активно развиваме и допълваме гамата от технологии и инвентари за безоранни и минимални обработки (no-till и strip-till обработки). AGRISEM е лидер на пазара в консервационното земеделие, такъв и оставаме с всички наши нови предложения", обясни Clement Goirot, мениджър експортни продажби в AGRISEM.

StripCat е едно от добре познатите и предпочитани решения от българските земеделци, прилагащи Strip-Till технологията, заради това, че инвентарът предлага сигурността на конвенционалната обработка, но и агрономическите предимства на безоранната технологията.

"StripCat не е нова машина сама по себе си, тъй като работи успешно по полетата още от 2010 г., но имаме някои новости. 

С всички предизвикателства пред фермерите като променящ се климат и законови изисквания, ние вярваме, че AGRISEM доставя следващата стъпка в консервационното земеделие и продължаваме да развиваме ефективни инвентари за no-till и strip-till обработки", добави Goirot.

Култиватор StripCat е усъвършенстват като позволява още по-висока прецизност и ефективност, включително възможност за добавяне на бункер от 4000 л към машината за внасяне на течна или гранулирана тор.

"StripCat е машина, която може да се конфигурира според желанието на клиента. Предлагаме я в различни конфигурации : навесен или прикачен модел; с твърда  или сгъваема рама и до 3 метра широчина при транспорт; от 45 до 80 см междуредие; с възможност за голям бункер за  течна или гранулирана тор.

Като цяло опциите са толкова много, че сме помислили за всички земеделски стопани. Тендеция е Strip-Till технологията да се налага все повече, защото фермерите осъзнаха, че земеделието трябва да се прави по устойчив и рентабилен начин. А използвайки култиваторът StripCat, стопаните получават прецизна подготовка, опазване на околната среда и почвите, но и много добър добив. 

Щастливи сме, че в България си партнираме именно с НИК. Вярваме, че това партньорство ще спомогне за развитието на консервационното земеделие. Със сигурност това ще бъде най-доброто партньорство за всеки един фермер", разказа Pierre-Henri Doucet, генерален мениджър в AGRISEM.

Този  септември Agrisem и НИК обявиха съвместносто си партньорство, с което НИК става официален дистрибутор на френската компания за България. Agrisem и дъщерната компания на НИК в Румъния вече няколко години си партнират и имплементират успешно no-till и strip-till решенията в румънските стопанства.

"Уверени сме, че НИК е перфектният партньор за нас, както и за всички земеделци, които искат да преминат към консервационно земеделие", заключи Clement Goirot.


Повече информация за решенията за консервационно земеделие може да получите на www.nik.bg.