От 2001 г. се занимавам със земеделие. Най-голямото ми притеснение е, че липсва приемственост в политиката, коментира за Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК). 

Важни дати и крайни срокове през август

„Досега няма правителство, което да е влязло в Министерството на земеделието, да е определило топ 10 на своите приоритети и когато излиза, да заяви: „Ние стигнахме до точка 3“. Следващото ръководство да каже: „Добре, ние започваме от точка 4“, обяснява браншовият представител. 

Според него земеделието е едно – в него няма леви, няма десни. Народът трябва да се храни, като си произвежда абсолютно всичко, както го е правил едно време. Престъпление е да внасяме плодове и зеленчуци, мляко и месо, вместо да си ги произвеждаме.

Тодор Джиков апелира към управляващите, които и да са те, много сериозно да помислят върху темите за българското земеделие – достъп до пазарите, работна ръка, адекватна компенсация при метеорологични или пазарни проблеми, регулации и контрол на търговията.

„За пореден път казвам, че с тези зелени картончета мнимите производители, които са истински търговци, на практика унищожават родния фермер. Той става неконкурентоспособен. Недобросъвестните вадят едно зелено картонче и продават целогодишно, където си искат, без касов апарат. Няма логика“, недоволства картофопроизводителят.

Какво още не му е наред на българското земеделие и защо е толкова важен Законът за браншовите организации, вижте във ВИДЕОТО.