Една от водещите компании в агросектора у нас “Агримарт” прави сериозни инвестиции във високопроизводителна земеделска техника през тази година. Дружеството, което развива модерно зърнопроизводство на площ от 50 000 дка в района на Долна Митрополия, област Плевен, официално стана собственик на една от най-модерните самоходни пръскачки в света - John Deere R4038

“Гледаме на земеделската техника като на инвестиция, която реално и дългосрочно ще доведе до намаляване на производствените разходи на стопанството”, заяви Николай Минев, управител на „Агримарт“ и оперативен директор на лидера в поземлените отношения „Агрион“, който преди дни получи ключа за новата пръскачка. 

"Стратегията ни е да сме иновативни и да прилагаме най-добрите технологии, които са на пазара. От една страна това включва съвременни машини като John Deere. От друга страна разчитаме на информацията - защото земеделие се прави с информация и колкото повече информация имаш за това, което се случва на полето, толкова по-успешен си", подчерта още Минев.


От две години в стопанството на “Агримарт” работи същата пръскачка John Deere и изборът на втора не е случаен.

“Изключително доволни сме от машината, сподели инж. Антон Василев, отговорник по поддръжката на земеделската техника в стопанството. Пръскането е процес, който може да съсипе реколтата на едно стопанство, ако не се направи по правилния начин и не се спазят агротехническите срокове. За да не се стига до това, техниката трябва да е съизмерима с размера на стопанството. Със закупуването на нова пръскачка John Deere ние постигаме по-висока скорост на пръскане.

Изключително важно e, че културите ще бъдат пръскани в рамките на агротехническите срокове!


Производителност, здравина, издръжливост, сигурност и количество изгорено гориво - са основните параметри при избора на пръскачка, споделят от стопанството. 

Мощността на избраната пръскачка отговаря на географските особености на фермата - наклонени терени. С тази пръскачка, за разлика от други конкурентни, се постига константна скорост по време на пръскането, независимо от терена. При други пръскачки скоростта пада и производителността спада с 50%. 

Бързината на зареждане на пръскачката John Deere R4038 е важен фактор, определящ ефективността. Пръскачката е с обем на резервоара за работния разтвор  3800 л. и се зарежда автономно. Това се случва в рамките на 5-7 мин.

Изборът на ширина на пръскащата стрела е 30 м. И това не е случайно, тъй като в стопанството се използва техника за торене с ширина 30 м. “Когато е необходимо да се извърши торене, резервоарът за препарат и крилата на пръскачката се смъкват, на самоходното шаси се монтира кош за гранулирани торове. Той разпръсква на 30 м. ширина, пръскачката също пръска на 30 м. По този начин се влиза в едни и същи дири в полето и няма утъпкване на културите на различни места”, обясни инж. Антон Василев. 

Важна опция за пръскачката, избрана от екипа на “Агримарт” е функцията Vision Track - камера, която следи поникналата култура до нейното зашумяване на реда. Камерата е свързана с навигационната система и пръскачката се навигира автономно спрямо реда си. Така не се газят редовете и се работи с по-висока скорост. Когато растенията станат по-високи и Vision Track не може да разпознае редовете, в действие влиза следващата опция, с която е поръчана пръскачката - Row Sense - механични силиконови опипвачи, които описват реда. Пръскачката “се ориентира” къде е междуредието и преминава през него без да мачка посева.

“С цялата съвкупност от функции, избрани за пръскачката, нашата цел е да постигнем висока производителност! В зависимост от логистиката на вода и препарат, производителността може да достигне до 4500 дка при нормален работен ден”, обясни инж. Антон Василев. 

“Семената, торовете, препаратите за растителна защита, горивата са скъпи. В случай, че агротехническите мероприятия по сеитба, торене, пръскане не се случат в определените срокове, които често са много кратки, загубите могат да бъдат сериозни”, посочиха от земеделската компания.


В стремежа си за модернизация, максимално прецизна и навременна работа на полето, от “Агримарт” тази година инвестират и в нов зърнокомбайн John Deere S780, разкри управителят Николай Минев.

Комбайнът е с интелигентна технология, която регулира механичните процеси по време на жътва, като целта е да се намалят загубите на продукция. Избягването на тези загуби ще доведе до приходи за стопанството. Втората интелигентна функция на машината (HillMaster) е свързана с нивелиране на отсевната площ на комбайна независимо, спрямо наклона. При неравните терени, в които е разположено стопанството, зърнокомбайн, който не е оборудван с HillMaster система, прави загуби между 2 и 5% от реколтата. 
 

“Надявам се все повече компании да тръгнат по пътя на “Агримарт”, каза по време на събитието Стефан Христов, ген.мениджър Земеделска, градинска и голф техника в “Мегатрон” ЕАД.