В едни наистина трудни за зърнопроизводството времена, когато чуваме отвсякъде: „Суша е!“, „Топло е!“, „Стрес за посевите!“, различни компании се надпреварват да предлагат решения и продукти с екзотично съдържание, понякога звучащо като излязло от научно-фантастичен филм. 

Време е да се погрижим за есенниците!

Земеделските производители се сблъскват с противоречива информация – от това да торят веднага и то колкото може повече, до това да не правят нищо, докато не дойдат така чаканите валежи. Малцина са онези, които днес, на фона на непредвидимия климат, са спокойни за своята реколта. Ще ги наречем „разумните фермери“.

Най-зелената и тучна пшеница в Шуменско е тази на земеделския производител Антонио Аббале, приложил есенно третиране с Панамин Агро® и Панатоп Старт®. Снимката е направена на 30 януари 2020 г.

Защо разумните фермери се радват на добре развити посеви, докато другите кършат пръсти и не знаят дали няма да се наложи да презасяват своите полета? Отговорът на този въпрос само до преди няколко години звучеше нестандартно, но днес е все по-логичен и разбираем.

Есенно третиране

Да, именно есенното третиране е това, което дава предимство на разумните земеделци. То вече се утвърждава като задължителна част от технологичната програма при отглеждане на слети култури. Целта му е да помогне на растенията да преодолеят стреса, причинен от разнообразните капризи на временно от есента до пролетта – суша, високи температурни амплитуди, слани, измръзвания. 

Именно наесен е моментът посевите да бъдат подсилени с най-необходимите им хранителни микро- и макроелементи, предоставени в лесноусвоима форма. Най-добрият вариант е това да стане чрез листно подхранване, което гарантира достигането на полезните вещества до всяка част от растението, включително и до кореновата система – нещо, което не може да се случи с почвено третиране при липса на влага и/или замръзнал горен почвен слой.

Резултатите при приложено есенно подхранване са видими с просто око – по-зелени и силни растения, с повече продуктивни братя при слетите култури.

Разликите при силно стресираната от суша пшеница на Братя Павлови, община Кардам, са очевидни. Посевите, които са във видимо по-добро състояние, са третирани есенно с най-новата разработкa на Панамин®. 

С по-зелени, здрави и силни растения и равномерно поникване се характеризират третираните през есента посеви от рапица на Антонио Аббале, върху които са приложени Панамин Агро и Панатоп Топ Бейс с Фосфор (Panatop Top Base+P) 

Но идва пролетта…

Ясно е, че за есенно третиране вече е късно, но със сигурност през следващия сезон то ще е застъпено в технологичните програми на още повече разумни земеделци. Но ето, че е време за задължителните пролетни подхранвания, които в много случаи ще трябва буквално да „спасят“ силно стресираните посеви. За тях ще бъде от съществено значение да бъдат направени с правилните продукти по правилния начин. 

Качеството на влаганите в производството суровини е изключително важно, но не по-малко важно е правилното съотношение и вида на съдържащите се в тях елементи.

Да, пак Panamin®!

Едва ли има някой, който не е чувал за продукта Панамин Агро® и неговото антистресово въздействие върху посевите, дължащо се основно на удължаването и ускоряването на процеса на фотосинтеза. От настоящия сезон, компанията Панамин Ко. налага и нова гама течни торове за листно подхранване – серията Panatop®. Благодарение на нея и комбинацията с утвърдения Панамин Агро®, земеделските производители вече имат достъп до цялостно решение за подхранване и защита на своите посеви, съобразено с техните нужди. 

Специалните пакетни предложения правят така наречените Панатехнологии достъпни за всеки фермер. Серията Панатоп® включва продукти, съдържащи елементи в най-чиста форма. Избраните формули от макро- и микроелементи са в комбинации, които гарантират 100% усвояемост от растенията. 

Микроелементите в продуктите Панатоп® са хелатирани по иновативна технология, което допълнително допринася за тяхното пълно усвояване. От друга страна, във всички продукти съдържащият азот е в амидна форма и стабилизиран със специален инхибитор, който му позволява да остане в амидна форма дълго време до пълното му усвояване от растенията, при това без да прави пригори.

Panatechnology®

Заради трудно предвидимите климатични условия все по-смело е да се разчита на един продукт, който да се яви като панацея за всички проблеми и предизвикателства, с които се сблъсква земеделското производство. Въпреки безспорните и доказани в годините качества на Панамин Агро®, от Панамин Ко. осъзнават необходимостта да предоставят цялостни решения и технологии на фермерите, за да могат те да разчитат на устойчиви добиви, независими от капризите на времето. 

Решението е просто – чисти елементи, правилни комбинации и съотношения, висококачествени суровини с доказано ефективно действие. Така най-добрият антистресов имуностимулант за растенията в комбинация с най-добрата храна, която може да им бъде предоставена, гарантира здрави и силни посеви и високи добиви от продукция с топ качество. 

Panatechnology® – технология от бъдещето за всички видове растителни култури! Днес!

Очевидни разлики и при посевите на Иван Андреев, собственик на фирма „Ивком“ ЕООД в землището на русенското. Тук заложихме на ТОП комбинацията от Панамин Агро и Панатоп NSMgMn, която помогна на третираните растения да повишават устойчивостта си и да преодолеят стресовите условия, на които бяха подложени, като суша и измръзване.
 

Повече информация за Панатехнологиите и продуктите на Панамин Ко. може да получите на [email protected] и на телефон: +359 883 20 99 20.