Опитно поле на Еуралис Семена в района на видинското село Ново Село залага на три хибрида на зимна маслодайна рапица конвенционалите ЕС Капело и ЕС Моменто, както и Clearfield звездата ЕС Децибел CL. Те са в топ класацията не само на френския кооператив, но и на много фермери у нас.

Хибрид рапица прави летящ старт на родните полета

Добивите, които земеделецът отчита в региона през последните години са отлични въпреки сложните метеорологични условия.

„ЕС Капело е средноранен до среднокъсен хибрид от конвенционалния сегмент. Препоръчителната сеитбена норма е 45 хиляди семена на декар. ЕС Капело притежава експлозивен старт, което води до един много добре гарниран посев. Толерантен е към почти всички икономически важни болести. Има двойна устойчивост към фома“, обяснява Иван Спиров – търговски и технически мениджър за Северозападна България.

Следващият хибрид, който присъства на полетата в Ново село, е ЕС Децибел

„Хибридът е изключително устойчив на студ и синя китка. Характерен за него е експлозивният рестарт рано напролет, което води до много мощни и здрави посеви с голям капацитет на разклонения. Шушулките са много здрави и не се разпукват. Загубите при прибирането са много малки“, споделя представителят на Еуралис Семена

ЕС Моменто е третият хибрид от портфолиото на компанията, който се развива изключително добре във Видинско. Той е среднокъсен конвенционален хибрид. Изключително здраво растение, устойчиво на полягане и на застудяване. Притежава голям добивен потенциал и масленост над 47%.

„Направихме есенната сеитба доста късно заради сушата. Посевът поникна много късно. Не успя да направи розетка, но презимува добре. В момента състоянието на посева е добро. Два пъти сме направили фунгицидни пръскания и листна тор, защото през есента не се наложи. Тази година е малко по-различна от другите. В момента е суша, но растенията изглеждат добре и мисля, че ще положим нормален добив“, оптимист е Петьо Петров, управител на Бен Хън Агро ООД. 

Въпреки екстремните засушавания и неблагоприятните условия във Видинска област хибридите на фирма Еуралис Семена се държат много добре и резултатите няма да закъснеят. „Фермерите ще получат едни много добри и качествени добиви“, убедени са от френския кооператив.

Повече за портфолиото на фирма Еуралис може да откриете на euralis.bg, както и от регионалните представители в страната.