Марката Case IH отдавна се е превърнала в синоним на техника за професионалните зърнопроизводители в България, a емблематичната серия трактори Magnum e едно от доказателствата за това. 

Мачуганов: Преработката на люцерна добавя стойност на стопанството

За да се запознаем в детайли с предимствата на тракторите и да видим как се справят в реална работна среда, гостувахме в три стопанства. Tехните собственици и технически експерти споделиха опита си от работата с Case IH Magnum. 

Трактор за тежки натоварвания 

Case IH Magnum е универсален трактор за тежки и продължителни агротехнически операции в зърнопроизводството, като същевременно предлага впечатляваща икономия при разхода на гориво.

Красимир Илиев, управител на „К-ЕИ-Г АД“, Варна: „Всяка машина е ситуирана спрямо инвентара, който имаме. В случая с Case IH Magnum –той може да се включи в почти всички операции, като се започне от обработките, сеитбата, култивациите. Машината е универсална и при нас тя извършва повече от 1000 часа на година.“

Евгени Генев, гл. механик в кооперация „СКС Раковски“, Димитровград: „Magnum 340 е една много добра машина, на която може да се разчита винаги. Справя се с доста тежък инвентар и е много добър трактор за тежките обработки. Като разход на гориво е много икономичен спрямо други машини. Като комфорт в кабината, е отлично направен – операторът няма от какво да се оплаче.“

Мартин Иванов, „Био Елит Енерджи“ ООД, Варна: „Използваме Magnum основно за тежките обработки – като продълбочаване със стърнищен култиватор, за дълбока оран, както и за култивиране и дисковане."

Мощност и теглителна сила

На пазара на агротехника вече има много марки, които предлагат трактори с висока мощност. Предимството, което земеделците виждат в Case IH Magnum обаче, е свързано и със съотношението мощност и теглителна сила: 

Красимир Илиев, управител на „К-ЕИ-Г“ АД: „Освен че изглежда добре, тази машина е добро съчетание между мощност и теглителна сила. Все повече внимание се обръща и на този факт. Обикновено работим с мощности, но в селското стопанство по-важна е теглителната сила. Този трактор притежава точно нещата, които ни вълнуват, може да работи с инвентарите, които имаме, и разполага с повече от 15% мощност. Бих казал, че Magnum не е добра машина – това е отлична машина!“

Мартин Иванов, „Био Елит Енерджи“ ООД: „Едно от предимствата, което виждаме при тежки обработки, е теглителната мощност, която има тракторът Magnum. Други трактори, които трябва да вършат същата дейност на номинална мощност, отстъпват по време на работа в нивата. Същото е и когато правим сравнение на реални резултати за разход на гориво – Case IH Magnum отново са лидери.“

Защо избрахме Case IH Magnum? 

Вече три години в стопанството на кооперация СКС Раковски работи трактор Case IH Magnum 340. След предварително проучване от страна на главния механик, изборът на трактор е съобразен с мощностните му качества, здравината и надеждното сервизно обслужване. 

Евгени Генев, гл. механик, „СКС Раковски“: „Избрахме марката Case IH, защото Тайтън Машинъри предлагат цялостна концепция за земеделие – започнахме с Magnum 340, конфигуриран с култиватор Vaderstad TopDown за предсеитбени и някои по-тежки обработки. След това закупихме трактор Puma 240 с автоматична скоростна кутия, конфигуриран със сеялка Vaderstad Tempo F – една от най-добрите сеялки в момента. Миналата година купихме комбайн Case IH Axial-Flow 6140, конфигуриран с вариохедер 7,60 м. Уверихме се и в неговите качества и сме много доволни!”

Повече от 20 години в стопанството на Био Елит Енерджи работят с трактори Case IH Magnum и във времето са се уверили в тяхната ефективност и производителност. Това е и причината да продължат да инвестират в този модел трактори, като последният Magnum 340 работи в стопанството от 5 години.

Мартин Иванов, „Био Елит Енерджи“ ООД: „Този трактор Magnum е на около 6 хиляди моточаса и за всичкото това време сме се убедили, че общите разходи по поддръжката му, включително и цената му при закупуване, всъщност е доста ниска, особено когато я сравним с цените на други конкурентни марки. Това е една от причините да продължаваме да работим с Case IH, тъй като трябва да се пресмятат не само разходите за закупуването, но и за поддръжката на машината. 
През годините се убедихме, че Case IH продължава да е една много солидна марка, която инвестира и подобрява всеки модел. 

Ние сме много  доволни от партньорството ни с Case IH, точно защото Case IH предоставя една цяла платформа за земеделие – като се започне от малки трактори, средни и големи трактори, плюс комбайни и инвентар. Това за нас е много важно!“

За да не пропускате нов епизод от видео поредицата „Истории за успеха – как земеделците работят с Case IH", може да се абонирате за YouTube канала Тайтън Машинъри или да следите Facebook страницата на компанията.