• Мобилна сензорна платформа Veris измерва електропроводимостта (EC) на почвата 0-90 см, pH, органична материя (ОМ) и др.

 

Американската компания Veris Technologies се е специализирала в проектиране и доставка на сензори, които намират широко приложение в прецизното земеделие. 

За постижение през 2017-а в тази област се счита методът й за точно и автоматизирано определяне на нехомогенността (нееднородността) на почвата в полето.

С него се отчитат: капацитетът на катионния обмен в почвата, съдържанието на органичните вещества, рН и други параметри при висока честота на вземането на проби. 

С получените от сензори данни за електропроводимост и за съдържанието на органични вещества могат да се определят продуктивните участъци в полето и да се създаде работна карта за диференцирано засяване и засаждане, да се направи прецизна диаграма за изравняване на рН в полето, да се снемат данни за поливната система и др.

Технологията за сканиране на почвите от Veris Technologies позволява да се избегне трудоемкия лабораторен анализ. Състои се от три основни части, които се извършват автоматично. 

1. Сканирането на почвата за електропроводимост (EC) е определящо за съставянето на прецизни карти за почвите на полето. То се осъществява с помощта на шест диска, разположени в предната част на апарата (самия скенер), определени дискове вкарват ток с честота 1 Hz в почвата (1 Hz- всяка секунда).

Дискове се спускат в почвата, вътрешните измерват електропроводимостта на дълбочина 0-30 см, 0-60 см, а външните два диска на дълбочина 0-90 см. Изработва се карта на електропроводимостта, която съдържа важни параметри, разкриващи разликата във физическите свойства на почвата.

Тя се явява база за повечето изследвания, служи като основа за разполагането на датчиците, измерващи влажността на участъците в полето, и намалява загубите при избирателния подбор на многобройните проби. Например датчиците за определяне на влажността се поставят в местата с по-добра проводимост.

2. Сканирането на почвите за съдържание на органична материя (ОМ) се извършва с оптичен сензор (1 Hz - всяка секунда), който се намира в средната част на скенера, зад дисковете за измерване на електропроводимостта. Той работи в два диапазона - червен и инфрачервен, за да се постигне необходимата точност на показанията. 

За калибриране на резултатите се взимат проби от няколко точки (4 точки без значение от площта на полето). Дълбочината на измерванията се регулира от 3 до 10 см.

Чрез обединяването на картите за електропроводимост и на органичното вещество се създават карти на продуктивност и капацитет на катионния обмен (определя максималното количество катиони, което може да се задържи в обменно състояние, т.е. способността на почвата да приема и запазва хранителните вещества) и др.

Обединените данни позволяват да се извърши диференциран подход при сеитбата, като на непродуктивни места се сее с по-ниска сеитбена норма, отколкото на продуктивните. Чрез нея се икономисват средства, торове се разпръскват само в участъците, където е необходимо. Пести се време, системата позволява да се сканира до 200 дка за 1 час.

3. Изготвената карта за рН определя оптималната киселинност в обработваемите площи. Използва се за диференцирано разпръскване на подобрители на почвата, като вар например, в тези зони, където наистина е необходимо и др.

Два електрода, разположени в третата част на скенера, измерват рН от събрания материал. 

Процедурата на подбор се повтаря през няколко секунди, което съответства на около 18 проби на 10 дка, при скорост на движение 10-12 км/час. При линия за навигация 2,40 m (ширина на машината) или 6.0 m, прецизността се увеличава и пробите са много повече.

Сензори в движение, измерващи влажност и температура, могат да помогнат за фина настройка на настройките за обработка на почвата, за да се създаде идеалната среда за растеж на семената. 

Например студеното стартиране причинява значителен стрес и може да доведе до загуба на посевите с 15%.

Положението на терена влияе върху инфилтрацията на вода, дренажа, загуба на почва и азот (N).

Силно наклонената почва може да покаже намален продуктивен потенциал, често поради загуба на горния почвен слой.

Вдлъбнати или куполообразни зони могат да бъдат слабо дренирани, особено ако имат и глинести почви.

Топографията е едно от най-видимите свойства на полето и трябва да бъде включена с данните за почвите в много приложения за разузнаване и променливи норми, особено тези, включващи вода и азот (N).

Топографията, използвана самостоятелно може да бъде подвеждаща - не всички 2% склонове имат еднаква структура на почвата или органична материя (OM), или потенциал за добив.
Когато са съчетани с Veris сензори за почва, приложенията за топографски данни са още по-мощни.

„Фарморганикс България“ ЕООД предлага на българския пазар и почвената сонда Veris Core Scan.
 

За повече информация:
„Фарморганикс България“ ЕООД, тел.: 0879 690 322, [email protected]
https://www.farmorganix.bg/pages/softuer