Японският производител Kubota представи своята нова серия трактори M6002 пред агрожурналисти от цял свят. Kubota Launch 2020 се състоя онлайн пред погледите на над 20 чуждестранни медии. Трактор.БГ беше част от събитието.

По време на видео конференцията, Kubota представи новата си серия, която се състои от 3 модела с мощност от 123, 133к.с. и 143 к.с.

Пред Трактор.БГ, от компанията заявиха, че българските земеделците могат да очакват новата серия да бъде налична през първото тримесечие на следващия сезон. Официалният вносител  и дистрибутор на марката у нас е фирма КББГ (Кубота България).

 

 

Чисто новата серия

Новата серия трактори M6002 на Kubota е отговорът на бранда към съвременните нужди на европейските фермери. Новите модели са вдъхновени именно от земеделските производители и са насочени както към нарастващия акцент върху устойчивостта и ефективността на стопанствата, така и към нуждите на съвременните производители.

 

3 модела, покриващи всички нужди


Серията M6002 включва 3 модела: M6-122 (123к.с.), M6-132 (133к.с.) и M6-142 (143к.с.). Под капака на всеки един от тях ще откриете 4-цилиндров дизелов двигател Кубота с безпрецедентен обем, възлизащ на 6,1 л. Едно от предимствата на 4 цилиндровите двигатели е, че те се характеризират с висока производителност и нисък разход на гориво. Заедно с това двигателят има удължен интервал на почистване на DPF от 3000 до 6000 часа, за да подобри и улесни ефективността при поддръжката. Освен това, той предлага голям 230-литров резервоар за гориво  за дългите работни дни. 

Всеки модел от новата серия е оборудван с функция Powerboost, която осигурява допълнителни 20 к.с. по време на транспорт при скорост над 20 км / ч. Благодарение на тази система, моделите могат да достигнат съответно 143, 153 и 163 к.с максимална мощност.

 

 

 

Нова скоростна кутия


Напълно нова скоростна кутия, проектирана специално за нуждите на фермерите. Трансмисията разполага с 8-степенна скоростна кутия със прогресивно превключване, проектирана за висока скорост и голям капацитет на теглене. Този тип трансмисия сега предлага и новата функция (Xpress restart), която позволява на оператора да контролира директно главния съединител чрез активиране на спирачния педал.

Вътре в кабината на тракторите от серията M6002 вниманието привлича изцяло новия многофункционален джойстик. Сменянето на скоростите вече ще бъде като детска игра. Те могат да се сменят само с едно натискане на бутон или с новия многофункционален джойстик.

 

 

Други предимства


Друга силна страна на новата серия трактори е хидравличната система, с помпа с мощност 115 л / мин. и с капацитет на повдигане 7 000 кг.

Стандартно тракторите от серия M6002 са оборудвани с 3 механично управляеми клапана, като четвъртият се предлага като допълнителна опция. 

Друго важно предимство при тази серия е неговата отлична маневреност. Наред с това японските трактори от серията впечатляват и с обновения заден и преден мост, които позволяват управление с висока скорост с увеличен капацитет на товар и изпълнението на задачи с тежък челен товарач. 

 

 

Системата Kubota Bi-speed, включена като стандарт, осигурява подобрен радиус на завъртане на 4,5 м, което прави тракторите от тази серия едни от най-добрите трактори за работа в ограничени пространства. 

Освен това серията предлага отлични характеристики, благодарение на хидравличната си кормилна уредба с помпа CCLS от 115 л/мин., което подобрява функционалността на трактора. 

 

Надграждане на сериите Kubota M4003, M5002 и M7003 

 

Друга новост, която беше представена по време на Kubota Launch 2020 , бяха новите, обновени серии трактори M4003, M5002 и M7003. Японският производител определи пускането на пазара на моделите не като революция, а като еволюция в селскостопанския сектор.

 

 

Серията Кубота M4003 ще бъде обновената серия на досегашната M4002. Основната промяна тук е в двигателя, който при обновените модели отговаря на изискванията за емисии етап V. Серията се състои от два модела с мощност - 66 и 74 к.с

 

 

Същото се отнася и за серията M5001 на Кубота, която преминава към M5002 (втора генерация). Серията се състои от два модела с мощност 96 и 114 к.с.

 

M7 също се надгражда

Серията M7002 също е модернизирана и ще премине към M7003 (трето поколение). С това вече тракторите от тази серия са в съответствие с етап V за вредните емисии. При тази серия ще бъде внедрена новата функция, която Kubota нарича Xpress restart. Това е функция “спирачка за съединителя”, при която гасите трактора, като натискате педала на спирачката. Това нововъведение е практично за работа с челен товарач, както и за редица други задачи, които налагат чести прекъсвания на работния процес.

 

 

Тракторът достига до 40 км/ч транспортна скорост при скорости на двигателя от само 1400 об / мин.

 

 

Друга новост при M7003 е, че е надграден и оборудван с новата система TIM (Tractor Implement Management). Тя позволява на инвентара да комуникира и управлява трактора . Системата може да бъде настроена така, че балиращата преса да контролира трактора и да регулира скоростта на движение, скоростта на силоотводния вал и хидравликата напълно автоматично. Това ще даде на оператора повече комфорт и по-висока производителност.

 

Нови компактни трактори от серията EK1

 

Последната анонсирана новост бе серията Kubota EK1. Първият модел носи името EK1-261 и беше представен миналия месец на изложението Salon Vert във Франция. Тракторът е подходящ за малки и хоби фермери.

Машината е оборудвана с 3-цилиндров дизелов двигател, Stage V , който осигурява 26 к.с. на трактора. EK1-261 разполага с 24-литров резервоар за гориво, който позволява на трактора да издържи повече време на полето в работен режим.

 

 

Новият EK1-261 трактор е оборудван с механична трансмисия , състояща се от 9 предни и 3 задни предавки, което позволява по-голяма прецизност и по-добра адаптация към всякакъв вид работа. Ергономичният дизайн позволява на оператора да работи с лекота без затруднения.

В допълнение, EK1-261 предлага отлична маневреност, генерирана от хидравлично сервоуправление и хидравлична помпа от 20 л / мин. 

За да задоволи напълно нуждите на малките и хоби фермери, тракторът ще се предлага с 3 опции за гуми, за различни приложения - тревни, селскостопански или индустриални.


Повече информация за продуктовата гама на Кубота може да получите от официалния представител на марката – фирма КББГ (Кубота България) на www.kubota-bg.com или от най-близкия дилър до Вас.