Фирма Варекс започва своя път преди 27 години. Тя е един от първите вносители на земеделска техника в страната. Преди 10 години отварят и базата си край град Пловдив.

Супермашини в действие на полето

"Фирмата стана разпознаваема на пазара преди 10 години с откриването на тази база. От тогава насам фирмата ни разкри още един търговско-сервизен комплекс в град Русе, има пълно национално покритие с базите си в Стара Загора, Добрич, Плевен, Монтана. И с партньорските ни структури, които са в Карнобат и в Търговище", разказва Филип Лазаров, търговски директор на Варекс.

Фирмата стартира първия си франчайз със стратегическия си партньор AGCO през 2008 г., предлагайки гумено-верижните трактори Challenger в диапазона от 300 до 600 к.с. Пионер е в предлагането на самоходните пръскачки по това време. Впоследствие добавя комбайни. През 2010 г. добавя втория франчайз - тракторите Valtra, а когато AGCO придобива контролния пакет на фабриката в Бреганце, стават дистрибутори и на комбайните Laverda. От 2014 г. Варекс предлагат пълната гама продукти Massey Ferguson, който е глобалният бранд на AGCO в света.

"Категорично на пазара сме разпознаваеми най-вече с гумено-верижните трактори Challenger. Това са машини, предназначени за много големи стопанства, с най-високата производителност и респективно - най-скъпите на пазара. С придобиването на франчайза на Massey Ferguson след 2014 г., който е глобален в световен мащаб, се опитахме да утвърдим определени нишови модели, предназначени за определени типове земеделци, и естествено добихме достъп до значително по-малки по размер стопанства. Ефективно с машини от 100 до 400 коня колесни трактори. Като конкретен модел бих споменал 7726S, Dyna 6 или Dyna VT Efficient, като съвсем утвърден бестселър на пазара за нас", обяснява Лазаров.

При комбайните от Варекс смятат, че предлагат най-доброто съотношение цена-качество на двата шест-сламотръсни модела Activa S7347 и Beta 7370. Миналата година правят интродукция с роторните комбайни Massey Ferguson Ideal. Фирмата има най-подготвеният екип за пускането в експлоатация и поддръжката на тези комбайни.

За хитовия Massey Ferguson S7347 разказва Валентин Чилев, сервизен инженер във Варекс.

"Хубавото при този комбайн е, че ширината на наклонената камера като размер отговаря и на контрата, и на сламотръсите, и на ситата. Така ние използваме цялата ширина на комбайна като капацитет. Има много малко задвижващи части, много малко ремъци, много е проста за обслужване, като повечето места за гресиране са изнесени на две места на комбайна. Операторът просто поглежда на колко часа трябва да гресира дадената гресьорка и може да я обслужи много бързо", обяснява той.

Машината е оборудвана със система мултикроп сепаратор. Отпред на наклонената камера има приемен битер, който предварително подготвя равномерно масата. И съответно след контрата от отбойния битер има допълнителен барабан при нужда от допълнително овършаване и агресивност към вършитбата на дадената маса. Контрата на този допълнителен барабан може да слезе долу и да се получи търсеният ефект. А когато, например при жътва на рапица, няма нужда от допълнителна агресивност, съответно контрата се вдига нагоре и масата минава по-лесно през комбайна.

Още любопитни подробности за бъдещето на компанията разкрива Филип Лазаров.

"От миналата година сме в много интересна взаимовръзка с италианския производител на самоходни пръскачки GRIM. Към тях клиентите в момента проявяват много висок интерес и да не издавам тайни, но в момента сме в преговори за два нови франчайза, които да запълнят до края на годината определени ниши, които пазарът търси", споделя той.

В селскостопанската дейност бизнесът за нас започва след доставката на машината.

Тогава клиентът реално разбира, че има партньор срещу себе си, пояснява Лазаров. Затова и компанията се опитва да бъде дългосрочен партньор. Доказателството за това е, че процентът на повтаряемост на сделки, на съхраняемост на съществуващи клиенти, е много висок.

"На 10 юни беше и един от първите работни дни на голяма част от тук присъстващите сервизни инженери. Тогава те бяха млади момчета, които постъпиха направо от студентската скамейка на университета в Пловдив. Сега те са сред нас и са едни от най-добрите сервизни инженери в цяла България, известни със своя опит. Неслучайно всеки един от нашите клиенти казва: “Ние сме с вас преди всичко, защото сервизът ви е номер едно!”, разказа Иван Масларов, управител на Варекс, при откриването на събитието, отбелязващо десетия рожден ден на базата край Пловдив.

Броени седмици преди 10-годишнината на базата по закачлива приумица на природата, фирмата получава неочакван, но много приятен малък подарък - в един от комбайните се заселва рояк пчели. Служителите първо не са сигурни какво да правят с тях. Но Валентин, който никога преди това не се е занимавал с пчеларство, бързо се образова в интернет и сега базата на Варекс вече разполага с първия си кошер. А инженерите се надяват скоро да опитат и първия произведен мед.

Допълнителна информация за портфолиото на фирма Варекс може да получите на www.varex.bg