Амилум България ЕАД

Фуражи и хранителни добавки

Амилум България е българска компания със седалище в град Разград. Основната ѝ дейност е извличането на първични продукти за хранителната промишленост чрез дълбочинна преработка на царевица. Тя е най-големият единичен потребител на царевица в България.


Основните продукти, произвеждани в завода в Разград с царевично нишесте, глюкозен сироп, кристална и течна декстроза, високо-фруктозен сироп от царевица (HFCS) и малтодекстрини. Странични продукти на технологията са царевичен зародиш, царевичен глутен и царевични фуражи.


Изграждането на завода започва по американска технология през 1985 година, когато е учредено държавното предприятие Царевични продукти. След срива на социалистическата икономика в края на 80-те години строителството е спряно и заводът остава незавършен.На 12 май 1993 година предприятието е продадено на белгийската компания Амилум, като това става първата голяма сделка на започналата през 90-те години широка приватизация в страната. Предприятието е довършено и започва работа на следващата година. През същата година то е преименувано на Царамил, а през 1996 година - на Амилум България. През 2000 година, заедно с компанията Амилум, става част от британската група Тейт енд Лайл

АГРО КОМЕРС 88 ЕООД

София област
Селскостопанска техника,Резервни части за агро техника,Други селскостопански фирми
ВИЖ ПРОФИЛА

Агроспейс 83 ЕООД

Ямбол
Препарати за растителна защита
ВИЖ ПРОФИЛА

Пилко ЕООД

Разград
Животновъдство и търговия
ВИЖ ПРОФИЛА

Рио Агро

Търговище
Селскостопанска техника
ВИЖ ПРОФИЛА

АГРОБИО БЪЛГАРИЯ ООД

София област
Торове и подхранващи вещества
ВИЖ ПРОФИЛА