“Биоконтролът е ключов за Зелената сделка, а интегрираното управление на вредители е в центъра на това. То включва земеделски практики, ротация на културите, подсявки, различни видове подходи относно третирането на почвата; прогнози; механичен и биологичен контрол на вредителите и едва като последна мярка се нарежда употребата на химичен контрол”.

Думите са на Дженифър Луис от Международната организация за биологичен интегриран контрол (IBMA) по време на международен симпозиум „Агроекологичният преход в България - интегрирано управление на вредителите чрез биоконтрол като основа за намаляване на употребата на пестициди в полските култури“, организиран от неправителствените организации Pesticides Action Network - PAN Европа и IBMA. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Доц. д-р Даниела Атанасова: За много от химическите пестициди вече има алтернативи

“Намаляването на химически пестициди може да се случи като се увеличи интегрираното управление на вредители. То позволява различна грижа за културите без да намалява приходите от тях. Биологичният контрол може да се осъществява от насекоми (калинки), микроорганизми, полухимикали, естествени субстанции (растителни екстракти)”, посочи Дженифър Луис. 

калинки

Щадяща растителна защита и опитът на зърнопроизводителя Йосиф Делгянски


Българският зърнопроизводител Йосиф Делгянски сподели по време на международното събитие своята визия за намаляване на химическите пестициди.

“Преди 5 години, в съседство на мои 10 ха, взех от колега 30 ха земя, която не беше обработвана 10 години. Изорах цялото поле и го засях със слънчоглед. Там, където земята не беше работена, слънчогледът беше в пъти по-добър спрямо полето, в което аз бях работил с химически продукти. Това ме наведе на мисълта, че вървим в грешна посока с постоянното увеличаване на химическите пестициди”.

Именно тогава Делгянски обръща поглед към щадяща растителна защита. Той е категоричен, че на този етап зърнените култури могат да се отглеждат напълно с биологични продукти (с изключение на хербицидите):

Йосиф Делгянски: Аз съм убеден, че в зърнените култури 80 - 90% от ПРЗ могат да са биологични продукти, които не тровят земята.

Тази година Йосиф Делгянски ще направи опити с биологични продукти на няколко фирми в слънчоглед и в пшеница - за цялостна технология с биологични торове и препарати. Заедно с това, от няколко години в стопанството не се оре. Прилагат се минималните обработки на почвата (strip till), които водят до запазване на влагата и подобряване на състоянието ѝ.

Зърнопроизводителят казва, че финансовите стимули за фермерите, които “дръзнат” да се занимават със “зелени практики” трябва да са много по-високи от заложеното към момента в новата ОСП. 

Опит: Цветни полета и полезни насекоми водят до 90% намаление на пестицидите в зърнени култури и картофи


Екологичните решения в зърнените култури набират скорост в европейски мащаб. Проф. д-р Феликс Векерс сподели опит с агроекологични решения в конвенционалното земеделие. Проф. Вакерс работи в областта на функционалното биоразнообразие повече от 30 години и отговаря за научноизследователската дейност в една от водещите световни компании за биологичен контрол на вредители и болести. 

Проф. Феликс Векерс
 

“В основата на интегрираното управление на вредителите, е мониторингът. Много от земеделците не правят мониторинг, а използват пестициди (като превенция), без да са наясно какво се случва в нивите им реално. Това превантивно използване на пестицидите е проблем, защото се убиват не само вредителите, но и полезните микроорганизми. Повече пестициди водят до по-голям риск от развиване на резистентност от страна на вредителите и се получава омагьосан кръг”, обясни Феликс Векерс.

Ученият разказа, че екипът му работи по много проекти с конвенционални земеделци, като целта е да запазват полезните насекоми и да се стимулира развитието на естествените врагове на вредителите. Засяват се цветни полета около земеделските култури, които са подходящи за привличане на съответните полезни инсекти. Избягват се ненужните пръскания с пестициди, чрез мониторинг. Целта е оптимизиране на екосистемните услуги и най-добър контрол на вредителите. 

Феликс Векерс даде добър пример за успешен проект, който се изпълнява близо 20 години на юг от Ротердам. Създадени са 500 кв. км цветни полета в обработваема земя (пшеница и картофи). В резултат на интензивен мониторинг, през първите 3 години броят на листните въшки в пшеницата и картофите сериозно намалява заради намножаване на естествените им врагове.

По този начин се достига до 90% намаление на пестицидите в зърнени култури и картофи и се стимулира естественият биоконтрол. Освен това има и 10% увеличение в добивите с пшеница в близост до цветното поле, подчертава Векерс.

Подобни проекти са осъществени и в други страни в Европа - Германия, Белгия, Швейцария, Великобритания.