Сеитбата на пролетниците закъснява, сочат последните оперативени данни на земеделското министерство. Земеделците, от своя страна, споделят, че агротехническите срокове се изместват през годините и времевият диапазон за сеитба вече е по-широк.

Украйна не иска руска пшеница

Към 25 март засетите площи с пролетен ечемик са 153 ха, което е с над 80% по-малко от миналата пролет. Още по-голяма е разликата при маслодайния слънчоглед. В края на март 2020 г. от него са засети 28 523 ха, а по същото време тази година се отчитат едва 1 365 ха засети площи.

Времето обаче вече дава ръка и слънчогледът продължава усилено да се сее по родните полета. Работа по тъмно кипи и в Карнобатско, както се вижда от видеоклипове, публикувани в социалните мрежи от НАЗ.

Относно есенниците зърнопроизводителите имат повече площи за реколтиране спрямо година по-рано. Най-значително е увеличението при ръжта и тритикалето (с около 30%). Въпреки вълната от отказали се от рапицата стопани, към настоящия момент тя е с 8,4% повече от миналогодишната за страната, което е 124 304 ха.

Най-слабо изразен ръст има при пшеницата. Отчетените площи за реколтиране тази пролет са с 2,2% повече, или 1 145 461 ха.

Има и култура, при която се отчита спад. Това е ечемикът. Година по-рано площите за реколтиране са били с 3,1% повече. Сегашните площи възлизат на 120 010 ха.