Служебният министър на земеделието Явор Гечев ще се срещне с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) днес - 19 август. От бранша възнамеряват да поставят въпроса за ниските изкупни цени на зърнената реколта у нас и високите цени на горивата и торовете, научи Агри.БГ. 

Какво ни казахте: Фермерите си искат субсидиите в срок

Зърнопроизводителите настояват държавата да защити сектора от непроверяване на вноса на селскостопански продукти от Украйна и Молдова. Те искат информация за лабораторните анализи за ефективност на внесеното украинско зърно в България и настояват за компенсации от Европейската комисия заради този внос.

Зърнопроизводителите смятат, че е редно да бъдат предприети и мерки срещу масовото разпространение на ливадната пеперуда, която е основен вредител по слънчогледа и царевицата, припомнят от Националното радио. 

На срещата в земеделското министерство ще бъдат обсъдени и променените, които трябва да бъдат направени в Стратегическия план след забележките, получени от ЕК преди няколко месеца.  

Един от важните въпроси в този аспект за зърнопроизводителите са "екосхемите" и т.нар. позеленяване на селското стопанство.