Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е готова да блокира северната ни граница, ако не започне да се прави фитосанитарен контрол на вноса от Украйна. Това каза за Агри.БГ Костадин Костадинов - председател на асоцияцията.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

С решение на Европейската комисия (ЕК) се разреши вноса на зърнени, маслодайни и технически култури от Украйна в ЕС, без да се минава задължителния фитосанитарен контрол. Това от своя страна доведе до много голям внос на пшеница, ечемик и слънчоглед у нас на доста по-ниски цени, което пък изостри ситуацията в сектора. 

“Вносът от Украйна е в много по-големи размери. Ние се занимаваме със Стратегически планове и какви ли не глупости, че неприятелите по растенията и гризачите трябва да умират усмихнати, да използваме щадящи препарати, одобрени от ЕС. В същото време говорим за нерегламентиран внос на препарати от Турция, а вноса от Украйна е същият. Абсолютно същият. 

Украйна е трета страна, не е европейска държава. Това зърно влиза на европейския пазар и застрашава здравето на потребителите на ЕС. Къде е агенция “Митници”? Бъде е БАБХ? Къде са проверките? Няма ги. Това значи, че няма държава. В момента работим в такова положение на бездържавие, на безконтрол”, каза Костадинов.

На Комисията по земеделие, земеделският министър в оставка Иван Иванов също коментира темата с думите:

“Проверките на вноса и документацията се извършва от агенция “Митници”, тъй като е внос от трета страна, през тях минава цялата информация за обемите и количествата, които влизат”.

По думите на Костадинов никой не си е направил труда да направи фитосанитарен контрол на слънчогледа, който влиза у нас от Украйна. А производителите вече говорят за болести, които до момента ги е нямало у нас.

“Болестите се внасят сега със семената, защото те се изсипват в български бази, претоварват се, заминават или се преработват там, където утре ще дойде българския слънчоглед, ако изобщо го купят, заради по-евтиния внос.

Отделно товарят се камиони, карат се във фуражни комбинати, където се преработват и влизат директно във фуражите. Някой контролира ли това? Оттам фуражите са директно при животните. И после ако стане нещо кой ще е виновен? Българските зърнопроизводители, които са дали такова зърно. Това, че няма вода на Луната пак ние сме виновни, това е ясно”, категоричен е Костадинов.

Фермерите са недоволни най-вече заради натиска на пазара, който се осъществява не от друг, а от местни търговци.

“Видели двор без куче и решават да си направят бързи пари. Трябва да има контрол от държавата. Откъде да знаем какво карат като не ги проверяваме тези камиони - зърно ли, наркотици ли? Нека някой да каже. Не може министърът да казва: “от ЕК ни казаха да не ги проверяваме”. Няма такова нещо! Полша се възпротиви! Румъния също!”, добави председателят на НАЗ.

По думите му вносът на зърното притеснява изключително фермерите. 

Ако досега имахме толеранс, той вече е почти към нула и заминава в друга посока. В момента в МЗм всеки се е свил с кожичката си и гледа изобщо да не го споменеш и да не е виновен той. Ако се наложи, ще вземем нещата в наши ръце и ще блокираме северната граница. Освен това съм уведомил Европейския парламент (ЕП) и наши евродепутати, които също ще поставят въпроса. На фона на всичко това Зелената сделка в момента трябва да е в кошчето. Стискат те за гърлото и те карат да бягаш, това е в момента Европа”, категоричен е Костадинов.

Паралелно на  всичко това украинци протестират срещу безконтролния износ.

“Притеснявам се единствено да не се окаже, че зимата Украйна няма да има какво да яде и да се налага тогава пак да им подаряваме зърно. Само че тогава нас няма да ни има вече, защото при тази ситуация, скъпите цени и при тази инфлация, много от нас вече няма да са производители”, заключи Костадинов.