Обединението прави силата! Това демонстрираха зърнопроизводителите от двете страни на границата с Румъния, които за пореден път блокираха граничната бразда в знак на протест срещу европейските регламенти за безмитен внос на селскостопански стоки. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

„Цялата земеделска общност на България е зад този протест. Цялата земеделска общност на Румъния, Полша, Унгария е зад този протест. Солидарността в момента е за оцеляване на земеделието в Европа. С нас тук са колегите от Ямбол, Карнобат, Сливен, Бургас, Добруджа е тук!“. Това заяви по време на протеста край ГКПП „Йовково“ пред събралото се множество от земеделски стопани, медии, представители на браншови организации и кооперации Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Проследете с нас темата за протестите ТУК

„Битката е за чуваемост в Брюксел! Добре е Брюксел да си отвори добре ушите и да чуе. Ние няма да издържим на това, което създадоха те – висока себестойност на производство и внос на стока под нашата себестойност“, посочи Жекова.

Производствените разходи за 2023 г. са увеличени с около 50 %.

„Огромният проблем е липсата на реализация на българското зърно. В складовете има стока за над 3,5 млрд.лева. Това са неплатени данъци, задължения към доставчици и ако продължим да стоим в тази ситуация, със сигурност ще има фалити“, подчерта още Жекова.  

При цена на слънчогледа от 700 лв./тон и среден добив от 200 кг/дка, всеки стопанин трупа загуби от около 100 лв. за декар, изчислява Стоян Александров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Ямбол. По думите му при пшеницата ситуацията е същата.

„На цена от около 42-43 ст. на кг на нас ни трябват 500-550 лв., за да си покрием загубите. Европа не е мащеха за нас, искаме и изравняване на субсидиите за всички страни-членки на ЕС“, заяви Александров. 

„Цялата тежест е на гърба на България, Румъния и още няколко държави, гранични с Украйна. Не можем повече, не издържаме. Жътвата идва и ние трябва да продаваме, складовете са ни пълни и проблемите ни затрупват като лавина всеки изминал ден!“, категорично заяви Илия Проданов, председател на УС на НАЗ.  

„Искаме промяна на регламента, искаме възможност за въвеждане на защитни мерки, възможност държавите сами да въведат контрол – дали с такси, дали с антидъмпингови мита, има много възможности. ЕК и ЕС трябва да ни чуе. Не издържаме!“, подчерта Илия Проданов.

„Ако днес няма отговор от страна на ЕК, ние координираме действия и с други европейски държави. Престои среща и нови съвместни действия!“, посочи следващите ходове на зърнопроизводителите браншовикът. Той категорично заяви пред фермерите, че са готови да стигнат до Брюксел.