Жътвата на слънчоглед е започнала по райони в почти цяла България. Там, където не е валяло, което е навсякъде, се жъне, коментира за Агри.БГ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

По думите му пропаднали площи няма, но заради сушата добивът е по-нисък. Това сочат първите резултати от жътвата в Каварна, Шабла, Добричко, Силистра, Врачанско, Бяла Слатина нагоре към Дунав, Стара Загора, Ямбол, Бургас.

„Сушата е доста сериозна. Още на 16 август бяхме готови за жътва, а това трябваше да настъпи поне месец по-късно“, споделя и зърнопроизводителят Ангел Вукодинов за БНТ.

От своя масив край град Съединение той ще получи не повече от 150 кг/дка слънчоглед, което е поне три пъти по-малко от очакваното. Проблеми има и с царевицата, както и с приключилата вече жътва на пшеницата.

„От 12-13 април до 6 юни тук нямаше абсолютно никакви дъждове и добивите на пшеницата паднаха на места под 300-400 кг/дка, което е доста слаб резултат. Реколтата, която прибрахме, беше около 30%, на места 40% по-слаба отколкото предходните 2 години“, изчислява Вукодинов.

На фона на по-ниските резултати заради липсата на влага проблем създават и пълните складове с безконтролен чуждестранен внос.

„По-различни данни около 750 хиляди тона, а може би и повече, слънчоглед е останал в България, което, забележете, че е повече от половината реколта, която ние прибираме в добри години. Тази година може би ще бъде 60-70%“, опасява се зърнопроизводителят и допълва, че продажбата на продукцията е твърде вероятно да бъде на занижени цени.