В публичното пространство витаят слухове за количества украинско зърно у нас без фитосанитарен контрол, които пораждат съмнения и опасения у зърнопроизводителите. Допускаме, че е възможно сред тези изказвания да има и умишлени внушения с цел всяване на паника или прокарване на проруски тези. Отвъд това обаче фермерите имат своите основания да алармират за последиците върху родното производство и потребление, които може би не са добре осмислени политически.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Зърнопроизводителят от Пазарджишко Иван Кабуров споделя пред Агри.БГ, че е очевидец на опашките от украински камиони със слънчоглед, които се извиват пред родна маслобойна.

Някои от украинските търговци наливат маслото в цистерни и го изнасят, но една част от тях остава тук. Вече разбрахме от земеделския министър, че зърното от Украйна не минава през фитосанитарен контрол, което е обезпокоително, защото все пак трябва да се спазват някакви стандарти, особено когато става дума за държави членки на Европейския съюз. Освен това този слънчоглед може да е докаран от райони със завишена радиация или други замърсявания”, коментира Кабуров.

Родни животновъди например вече споделиха, че се притесняват да купуват украинско зърно за фураж на животните си. 
 

В същото време на политическата сцена се говори за осигуряване на световната продоволствена сигурност и освобождаването на задържаните количества зърно в Украйна, които да се влеят на пазара. Вицепремиерът в оставка Асен Василев дори заяви, че на европейско ниво се обсъжда контролиран износ на тази суровина към трети страни, за да не стига тя само до богатите държави, което би предизвикало емигрантска вълна в Европа.

Иван Кабуров: Аз лично не съм против това да се помага и търсят решения в тази криза, но безконтролният внос не е начинът да се прави това, защото така се създават други кризи.

По думите му украинският слънчоглед все пак е нужно да минава през някакви проверки, а ако целта е да стигне до нуждаещите се страни, нека бъде конвоиран и изнесен натам. „Освен това ние не знам дали покрай безконтролното внасяне на украинско зърно не влиза и да кажем руско такова. По време на война нещата са трудно проследими”, добавя Кабуров.

Проблемът, който вече се очертава у нас, е, че много голяма част от родните маслобойни са заринати от доставки и вече са презадоволени нуждите от количества в България. Това от своя страна сваля цената на слънчогледа. 

Ако този процес продължи и цените бъдат ниски, финансовите загуби от слънчогледовата реколта ще бъдат над 50% от разходите, които са направени. Тогава ще се наложи ние да искаме помощ от държавата да ни финансира част от разходите по торене”, коментира зърнопроизводителят.

Иван припомня, че разходите този сезон бяха в пъти по-големи, а торовете се купуваха на 1 400 – 500 лв. 

„След като е разрешен безконтролният внос на слънчоглед и пшеница, тогава да се разрешат и без мита да се внесат торове у нас, за да може да се постигне една по-рентабилна цена за производство или пък държавата да компенсира разходите, които са направени за тази култура поне на 50%. Ако сме дали по 60 лв./дка за торове, не по-малко от 30 лв. компенсации са ни нужни”, пресмята земеделецът.

„Пазарната намеса при основни суровини трябва да бъде добре осмислена, освен продоволствена става дума и за сигурност за здравето, за устойчивостта на бизнеса.., всичко е навързано по веригата”, казва за финал Иван Кабуров.