В последните дни ООН отправи предупреждение за нова заплаха, касаеща световната продоволствена сигурност. Изявлението дойде малко след като Русия ограничи броя на корабите, на които е разрешено да товарят украинско зърно от черноморските пристанища.

„Руската федерация информира Съвместния координационен център (СКК) за решението си да ограничи регистрациите за пристанище Южни, докато не се възобнови износа на амоняк, който в момента е спрян“, каза Стефан Дюжарик, говорител на ООН. 

В Черноморската зърнена инициатива участват три украински пристанища (Одеса, Черноморск и Южни) и на практика с този ход Кремъл затваря 1/3 от украинския износ.

Но тази мярка може да се окаже само началото.

Помолен да коментира темата, заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин заяви, че „не може да се говори за ново удължаване на Черноморската инициатива след 17 юли, докато проблемът с руския амоняк не бъде решен“ и директно обвини членовете на ООН, че „продължават да спекулират по темата с руския амоняк, опитвайки се да изглежда, че полагат някакви усилия“.

Вершинин обърна внимание и на факта, че Киев се опитва да изтъргува допълнителни ползи за себе си, като поставя предварителни условия за износ на руски амоняк. 

"Нашата позиция остава непроменена - износът на амоняк е част от съществуващите споразумения и трябваше да започне едновременно с транспортирането на украинско зърно.

Това е напълно в съответствие с декларираните от Антонио Гутериш цели за осигуряване на глобална продоволствена сигурност и няма място за всякакви допълнителни изисквания. Тази позиция сме заявявали многократно пред членовете на ООН, както и пред представители на Турция и Украйна като страни по Черноморската инициатива, включително и по време на срещата в Истанбул на 10 май“, завърши той.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направате безплатна регистрация в Агринайзър сега!