"Все повече ни става ясно, а и повечето фермери коментират това, че едва ли не има план, с който земеделското производство и особено млекопроизводството да бъдат унищожени. А ние да станем нетен купувач или пазар за техните стоки. И виждаме, че стъпките са точно в тази посока". Това заяви млекопроизводителят и преработвател - Димитър Зоров по повод отказът на Европейската комисия да предостави финансова подкрепа на българските фермери, която беше поискана от страна на МЗХ.

 

Припомняме, че Фермер.БГ зададе преди 2 седмици въпрос на еврокомисря по земеделие Фил Хоган, какво се случва с поисканата помощ за фермерите у нас. „Готови сме да разгледаме всички мерки, които вашето правителство и министертво са ни изпратили, но има вече приети тавани и аз съм длъжен да се съобразявам с всичко това. Има затруднения в млечния сектор в България.", заяви тогава еврокомисаря.

 

[news]

 

За млекопроизводителите бе лоша новина, че Брюксел няма да компенсира загубите ни от руското ембарго. Въпреки отказа на ЕК да компенсира млекопризводителите ни те отново настояват за покриване на загубите. Те искат да бъде изплатена на производителите на краве мляко косвена компенсация, защото вследствие на руското ембарго млякото в България падна с около 20 ст. на литър. Производителите искат и компенсация от 10 ст. на литър, предадено мляко, фактурирано и с платени данъци - общо 50 млн. лв. за страната за времето от 1-ви април 2014 г. до 1-ви април 2015 г., заявява Димитър Зоров, цитиран от БГНЕС.


Прочетохме отговора на ЕК, в него едва ли не се казва, че от Брюксел нямали механизъм да оценят косвените загуби от свръхпредлагане на продукция, предназначена за Русия, заявява Зоров. Според него това е крайно несериозно и неуважително към България. По думите му явно ЕК има различни критерии за страните от ЕС, защото само преди седмица видяхте каква беше тяхната реакция относно протестите на фермерите във Франция. Решението да им се помогне се взе почти за минути - разрешиха им национално доплащане, вид държавна помощ, за 600 млн. евро. "Очевидно има страни, за които може, и други, на които не се разрешават такива облекчения. Вторите са на опашката, като доведените трето поколение деца в чуждо семейство, каквито се явяваме ние", заявява Зоров. Последствията за нас са, че България е залята с високосубсидирани европейски стоки на дъмпингови цени чрез суровините в тях, заявява Зоров.


Страната ни трябва да използва всички свои възможности, за да търси компенсации, и колкото и да се говори, че няма натиск, се оказва, че на нас ни извиват ръцете, смята производителят. Според него трябва да ползваме правата си както Полша преди 5-6 г., когато заяви твърдо, че ще наложи вето като страна членка на всяко решение на ЕК, ако не бъдат удовлетворени нейните искания за свинското месо, когато беше спрян износът за Русия. Тогава много бързо са разбраха, допълва Зоров.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!