Търговците печелят най-много от производството на мляко. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите. 
 
Зоров изчисли, че цената на литър прясно мляко се покачва от 4 до 5 пъти от млекопроизводителите до крайния потребител. В крайната цена на млякото влизат транспортът до млекопреработвателното предприятие, пастьоризирането, опаковането, транспортните разходи до магазина и данъкът добавена стойност. „Оттук нататък започват търговската надценка и бонусите, които възлизат на минимум 40-50%”, каза Зоров. 
 
Цената на литър сурово мляко от производител е между 0.35 и 0.65 лв, като млякото, което става за бутилиране и е с високо качество, се изкупува на цена между 0.5-0.6 лв. След това се заплаща по 0.05 лв на литър за транспорт от производителя до цеха. За производствени разходи се заплащат около 0.17 - 0.22 лв за литър. Кутиите или бутилките, в които се продава продуктът също излизат по 0.20 и 0.30 лв за брой. Транспортирането на готовия продукт от цеха до магазина излиза между 0.07 и 0.10 лв на литър мляко. Така цената на литър мляко, закупено за 0.50 лв, става около 1.10 лв без ДДС, посочи Димитър Зоров.
 
По думите на преработвателя в България има излишък на сурово мляко и млечни продукти. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!