Искането на Консултативния съвет за Наредба 3, регламентираща директните плащания е тя да бъде препотвърдена и със завишени количества за доказване от 70 на 100 л. за овцете и козите. Всичко друго е унижение. Това коментира Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ), по време на пресконференция днес.
 
 
„Член 23 обвързва даваните субсидии за обвързано производство – да представиш документ за реализация на продукцията. Това е искане на целия бранш. Числата, които бяха заложени в конкретния член за овце и кози, защото той е оспорваният, са 70 л. мляко за цялата година. В същото време развъдните асоциации декларират пред агенцията по селекция, за да вземат субсидии за развъдна дейност, много по-големи цифри, постигнати от техните членове – над 100 л., а не се съгласяват със 70 л. Сложен е абсолютният праг, който е смях за селекционерите в цял свят“, каза Зоров.
 
По думите му това не са обикновени животни, а селектирани и за тях трябва да се плаща повече, затова, че то е повече от другото.
 
[news]
„Искането на Консултативният съвет е наредбата да бъде препотвърдена и то със завишаване на количествата на 100 л., защото другото е унижение. Не можеш ти да не искаш да си платиш данъците, а да искаш субсидии. България е на първо място в Европа по ръст на краве мляко за 2017 г. спрямо година по-рано. Това е 20 процента ръст в производството на краве мляко. Това не е реално увеличаване. Просто сивият сектор постепенно се изсветлява. Благодарение на тази обвързана помощ искането на 4 тона за селекционно животно и 2 тона за обикновено бяха извадени 20 процента от сивия сектор на светло. Тази година ще е повече. Не  можем да искаме да взимаме, а нищо да не даваме. В края на краищата всички сме за светла икономика. Не коментираме решението на съда, но това е парадокс. Така се всява хаос. Може би този хаос е планиран. Не искам да навързвам целия план, защото ще стана много черноглед“ , добави животновъдът.
 
Асоциацията за месодайните породи говеда в България (АРМПГБ) също застана зад Наредба 3.
 
„Всички от бранша се обединихме по-миналата година, когато обсъждахме цифрите в тази Наредба 3, че всички искаме да се изсветлява сектора и това е пътят и начинът да се случи това“, обясни Стоян Чуканов, председател на АРМПГБ.
 
Според Димитър Зоров браншът иска ред и яснота как да се разпределят парите в развъдните асоциации и съответно как се доказват.
 
„Наше е искането от тази година към министерството и агенцията по селекцията да има регламент как се разпределят парите в развъдните асоциации и как се доказват. Не може 70% от разходите да отиват за семинари. Да няма назначен на трудов договор селекционер и да контролираш половин България. В регламента е записано, че минимум 60% от парите трябва да са за заплати, другите за проби. Нека това да се доказва и така някои организации няма да вземат в края на годината субсидията. Искаме ред. Като искаме ред, плявата трябва да се отвее и измамниците ще изчезват“, заключи председателят на НСГБ и АМБ.