Млечните предприятия са пред колапс, те натискат фермерите, които затварят, селектирани животни отиват на кланицата. В един момент ситуацията става безнадеждна, заяви Димитър Зоров, директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България по Нова Нюз.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Той даде примери за вече фалирали ферми, като такава с 800 овце и 20 000 лв. загуба на месец на 100 км от София. „Преди две седмици биволовъдна ферма с 200 биволи в Пловдивско изпрати животните си на кланицата. Това са селектирани животни, градени с години”, добави Зоров.

Според него млечният бизнес в момента не вижда компенсаторни механизми за четирикратното увеличение на газа и поскъпването на азотните торове с шест пъти. Акцентира и върху скъпите фуражи за животновъдите и това, че производителите реализират продукцията си под себестойност. По думите му реално производството в момента дотира крайната цена за потребителя на продуктите.

Димитър Зоров: Ако ДДС на храните стане 9%, цената на сиренето няма да падне, но ще се избегне бъдещото увеличение.

"От 40 до 75 процента се оскъпява сиренето от производителите до магазина.12 лева е реалната цена на килограм сирене сега. Ако ДДС стане 9 процента за стоките от малката кошница, цената на сиренето няма да падне, но ще спести предстоящо увеличение. Никой не може да каже каква ще е цената на сиренето през юли", каза още представителят на млекопреработвателите.