Сърбите и почитателите на баскетбола помнят името на Желко Жерков. Той е бил истински виртуоз на терена и част от позлатената петорка заедно със Славнич, Кичанович, Далипагич, Йерков, Чосич. Днес Желко продължава да жъне успехи. Този път в екип със съпругата си. Вместо топка обаче, те използват овча вълна, информира сръбският сайт Dnevnik.

Мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделски източници

На 91-ия Международен селскостопански панаир в Нови Сад съпругата на Жерков - Драгица, получи от името на семейната компания Fema награда за иновация на годината в агробизнеса. Компанията превръща суровата овча вълна в 100% органичен тор, както и в репелент за охлюви, марка, която става все по-известна като "woolee".

Миналата година семейството отвори фабрика за преработка на вълна в Оточац в Лика. Предприятието може да революционизира органичното земеделие.

Водени от мотото, че ако се опиташ да реализираш мечтите и проектите си, шансовете за успех са 50/50 процента, а ако дори не опиташ, вероятността за провал е 100 процента, Желко и Драгица казват, че им е трябвало ново предизвикателство в ситуация, в която децата им Марко, Миа и Анте са пораснали и живеят самостоятелно. 

Прилагането на изкуствени торове в селското стопанство се основава предимно на химически получени азот, фосфор и калий, които често могат да бъдат вредни за растението и неговите корени и чието приложение подлежи на много ограничения, от количеството до времето на прилагане. Нашите сурови вълнени пелети са естественият източник на тези строителни елементи, казва Драгица Жерков. 

Те по естествен начин предпазват растенията от плевели и изпаряване на водата, предотвратяват прегряването на почвата и действат върху течливостта на почвата и режима на влага, допълва тя. 

Най-ценният тор е овчият тор, който съдържа само 2% азот. Възползвахме от факта, че в овчата вълна процентът на азот е много по-висок - от 9,5 до дори 12,5%. Това ни дава теоретична, лабораторна и практически потвърдена основа за по-нататъшно обсъждане на завършения проект, в който съпругът ми Желко отговаря за техническите детайли, споделя още Драгица. 

Със задружни усилия те измислят нова технология за раздробяване и пелетизиране на вълната. Предимствата на 100% екологичния тор са многобройни. Той решава проблема със самата сурова вълна, с която животновъдите след загиването на текстилната индустрия вече не знаят какво да правят. Пелетите, направени от сурова вълна, не само хранят растението в продължение на три месеца след прилагане. Те са хидроскопични, което означава, че поемат излишната влага и бавно я освобождават в периоди на недостиг на вода. Вижте още:

Тренд в Португалия: Овце в лозето

Съхранение на органични отпадъци

Нов тор от овча вълна в битка с традиционния