Това лято птичият грип отново превзе Европа, а с началото на ловния сезон започнаха да растат и случаите на Африканска чума по свинете. В този момент подходящ се явява докладът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), който припомня златните правила и възможните грешки при прилагането на мерките за биосигурност в животновъдните стопанства.

Субсидии за подсяване на пасища - има ли опасност от злоупотреби?

В интензивното животновъдство добрият протокол за биосигурност е от съществено значение, тъй като заразните болести могат да причинят огромни щети. Не е трудно да се разработят тези протоколи и да останат записани на хартия в някоя папка. Предизвикателството е да се внедрят в ежедневната практика на работещите във фермата, тъй като човешкият фактор представлява най-голям риск, констатират експертите.

Докладът стъпва на проучване на японски, канадски и белгийски учени. Едно от канадските научни наблюдения във птицеферми регистрира 44 различни грешки, много от които правени многократно при наблюдаваните над 883 посещения във фермите от 102 лица.

27 от тях са свързани с определяне на зоните (бяла и черна зона) във фермата и разграничаването им, 6 са свързани с работните ботуши, а други 5 – с миенето на ръцете. По три грешки са регистрирани с работните гащеризони и дневниците на животновъдния обект.

ЦОРХВ: Има три златни правила за влизане и те се прилагат за всеки, който влиза в животновъдния обект и халетата - използвайте индивидуални обувки за всяко стадо/помещение, отделно облекло за всяко стадо/помещение и си измивайте ръцете при влизане.

В доклада са разгледани различни случаи от Европа и света и са представени методики за действие при избухването на зараза в стопанствата. Наличието на план за действие при извънредни ситуации може да облекчи стреса при възникване на огнища. Всяка ферма, съгласно българското законодателство, следва да има разработен такъв план.

Целият доклад можете да прочетете тук.