При нас основните средства влизат от продажбата на мляко и се вижда, че без субсидиране сметките не излизат, което не е правилно. Би следвало субсидията да идва като помощ, като възможност за ресурс, който да използваш в кризи, в моменти на развитие, в разрастване на този бизнес.

Нормално е един човек, който има 100-200 животни, не да се чуди как да върже двата края, а по-скоро да иска да ги направи повече, например 300-400. Да има един отрасъл, който да върви напред, докато при нас има един постоянен спад на главите добитък, които се отглеждат в държавата.

Това показва, че отрасълът е в крах. Изкупната цена е ниска, а държавните помощи са нерегулирани или труднодостъпни от административна гледна точка и ненавременни“, коментира пред Агри.БГ Димитър Николов, млад овцевъд, който заедно с брат си – Христо, управляват овцеферма „Багри“ с над 800 глави добитък в района на Белене. 

По думите му за хората, които нямат земя и се налага да купуват всичко за изхранването на животните си – от царевица до шротове или люцерна и сено, субсидиите са животоспасяващи. 

Макар и да отглеждат храната за животните си сами, върху собствени ниви, през миналата година заради лошия климат и им се е наложило да купуват зърно за животните. 

Сушата повлия на добивите. В последния момент успяхме да направим силаж от нашата царевица вместо да чакаме да не излезе нищо като продукция. Това обаче ни увеличи разходите за фураж“, изчислява Христо Николов. 

Увеличението на разходите увеличава и себестойността на продукцията, а изкупната цена на овчето мляко трудно се променя. 

Ние като производители се опитваме да вдигаме цената, но това е почти невъзможно. Спекулира се с целия пазарен отрасъл. Надявам се един ден цената да се качи, защото трудно се справяме“, коментира Димитър Николов. 

В момента изкупните цени на овчето мляко варират между 1,80 и 2,20 лв. за литър, а в съседна Гърция цената е 1,60 евро на литър, споделят овцевъдите. 

Спасение фермерите намират и във факта, че добавят стойност към продукцията си, като половината от млякото преработват в собствена мандра за фермерски продукти, които се ценят от потребителите.

Подкрепете независимата журналистика