Млечните проби за самоконтрол, които животновъдите трябва да дават два пъти месечно, се оказаха сериозно препятствие за получаването на средствата по обвързаната подкрепа. 

Някои стопани имат късмета да бъдат признати пробите им, които са предавали на частните акредитирани лаборатории и дори имат обещанието, че ще получат парите си до края на май. 

Други вече окончателно са се разделили с тази възможност, тъй като не са правили изобщо самоконтрол, но и никога не са били уведомявани за това си задължение. 

„Пратихме доста писма за обвързаната подкрепа и за украинската помощ и вече ни отговориха, че изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните е одобрил възраженията ни и е приел пробите, които сме подавали“, разказва за Агри.БГ животновъд от Гоцеделчевско.

Той е водил кореспонденция не само с хранителната агенция, писал е също така до Държавен фонд „Земеделие“, както и до Министерството на земеделието. За да търси правата си, на него му се е наложило да пътува до София и да обикаля по институциите.

В крайна сметка има положително развитие по неговия казус, но не всички изпаднали от списъка на получателите на обвързаната подкрепа имат този късмет. 

Писах от името на общо 8 човека до Министерство на земеделието и се радвам, че помогнах някои от тях да си получат субсидиите, тъй като имат правени проби за мониторинг на млякото между септември 2022 г. и септември 2023 г. и им ги признаха. За други обаче няма положителен изход засега“, сподели пред Агри.БГ Мустафа Узунов, земеделски производител, който отглежда крави и овце.

Частен случай 
Млякото, което произвежда Мустафа Узунов е втора категория и той не трябва да дава подобни проби. Такава е препоръката на ветеринарния лекар, в чийто регион е стопанството. Мустафа предава суровината си в мандра, която има право да изкупува мляко втора категория. 
За да бъде включен в мониторинга един животновъд, той трябва всеки месец да прави по две проби от т.нар. самоконтрол. Узунов също се е включил вече, заплатил е пет проби, а досега държавният ветеринарен лекар е идвал за 4 от тях. Отделно си плаща от февруари проби за самоконтрол, които са 80 лева на месец и участва в мониторинга, макар млякото да е втора категория. 

 

Във Велинградско пробите излизат на месец по 80 лева, вземат се 2 проби по 40 лева през 2 седмици. Годишно животновъдите трябва да подготвят почти 1000 лева, ако искат да получат обвързана подкрепа за съответната година.

„Не може за хиляда лева да изгубим цялата обвързана подкрепа. Ако целта е да си платим пробите, нека да направят някакъв компромис, така както стана с фермерите, които бяха неактивни фермери - даден им беше шанс да могат да си платят данъка, да си пуснат декларациите и отново да станат активни фермери, за да продължат напред“, предлага стопанинът. 

Четете още: Дългогодишни животновъди питат: Защо не получихме обвързана подкрепа?

 

Освен обвързаната подкрепата, която губят животновъдите, те няма да получат и украинската помощ. При посещение в Общинската служба „Земеделие“ във Велинград Мустафа Узунов е разбрал, че може да пусне заявление за украинска помощ, но му излизат 0 бройки крави, докато овцете му са включени. 

Според други стопани обаче, които също са обикаляли по ведомства, санкцията е за три години. 

Много животновъди в региона са пострадали поради липсата на достатъчно предварителна информация.

За пример Узунов дава възрастният си чичо, който отдавна гледа животни, но разполага само с един обикновен телефон. „Как той може да разбере, че трябва да бъде включен в този контролен мониторинг. За това никой не ни е уведомил“, казва младият животновъд. 

В търсене на решение за проблема си, Мустафа разбрал, че изискването за мониторинга съществувало от 2018 г., но никой не го спазвал досега, а проблеми със субсидиите – нямало. 

 

В момента частните лаборатории в Благоевградско са се активизирали в търсене на нови клиенти, все пак 1000 лева годишно плаща всеки стопанин, за да проверява качеството на млякото. 
На места дори има спад в цените, вместо предишните 100 лева месечно, вече се предлага двете задължителни проби да струват общо 60 лева. 

„Сега идват по-разбрани хора, пускат ни и касова бележка за направения разход, както и точната локация на животновъдните обекти. Тези лаборатории правят много пари от нас“, споделя друг животновъд от Гоцеделчевско, който очаква да получи до края на май средствата си.