Илия Проданов е земеделски производител от района на Бургас. Земеделец второ поколение, на 32 години, семеен, с три деца. Напоследък го търсим по-скоро в качеството му на председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), но той е преди всичко млад, енергичен човек, израснал и трудещ се на село.

Още по темата: Живот на село: Добричкото село Лозенец през очите на Кирил Жендов

Гостувахме в семейното стопанство на фамилията Проданови в началото на месец април. Не пропуснахме да го разпитаме повече за живота на село и малките радости на големите производители.

„Намираме се в село Полски извор. Роден съм в съседното село Черни връх, но от 10-годишен, реално най-съзнателният ми детски живот е минал тук. Когато бяхме малки, имаше много деца. След като нашето поколение израсна, селото някак си опустя. 

Но в момента, от 3-4 години насам, се забелязва обратният процес. Сега има толкова много деца, че ми напомня на времето от преди 20 години, което е доста радващо. 

Заселиха се доста млади хора, дали поради близостта на селото до Бургас, или поради факта, че осъзнаха, че в село е по-хубаво. Но ефектът определено е видим”, радва се Илия Проданов.

Към март 2024 г. в село Полски извор има 631 жители. Намира се на 16 км югозападно от центъра на областния град Бургас, на 14 км южно от общинския град Камено и на 15 км североизточно от град Средец. Разположено е в Бургаската низина, край левия бряг на река Малджийско дере, вливаща се в язовир Мандра.

Съгласно Берлинския договор от 1878 г. селото остава в Източна Румелия, но е присъединено към България след Съединението през 1885 г. Старото му име е Кър чешме, но през 1934 г. е преименувано на Полски извор. Намира се на 37 м надморска височина.